chrome firefox opera safari iexplorer

21 серпня 1909 року народився відомий український кераміст Омелян Железняк

21 серпня 2020 о 07:20

Він  належить до тих митців, які є майстрами народної творчості не лише за званням, а й за талантом, витоки якого – в українському народному образотворенні.

Народився майбутній майстер у с.Грибове  Городнянського повіту (нині с.Олешня Ріпкинського району) на Чернігівщині. Село було знаним як осердя гончарства на півночі України.

У 1920-х роках замешкав у Києві. Якийся час самотужки виготовляв посуд на продаж. У 1930-і працював на заводі «Керамік», що допомогло опанувати промислові керамічні технології.  

 Для виставки 1936р. виготовив десять предметів українського обрядового посуду (баранці, глечики, тарелі).  Вироби мали великий успіх.

У серпні 1946р. Омелян Железняк почав  працювати  у  експериментальних майстернях художньої кераміки Інституту архітектури Академії будівництва і архітектури УРСР під керівництвом відомої художниці-керамістки Ніни Федорової.  Саме тут цілковито виявилися його творчий потенціал та непересічні здібності.

О.Железняк натхненно працював над декоративною керамікою. Відомі його композиції «Козак Мамай», «Гонта з синами», «Прощання з козаком»; скульптурні ілюстрації до творів Тараса  Шевченка — «Мені тринадцятий минало», Миколи Гоголя — «Козак Вакула на чорті», народних пісень — «Зажурився чумачина». Охоче створював чудові керамічні іграшки — баранців, коників, птахів…

Твори О.Железняка знайшли своїх численних шанувальників не лише в Україні, а й далеко за її межами. Ними захоплювалися відвідувачі міжнародних виставок у Парижі та Нью-Йорку, Марселі й Торонто, Берліні й Празі, Софії та Будапешті, Женеві та Монреалі.  Його роботи зберігаються у світових музеях декоративного мистецтва. 

Одна з найталановитіших робіт О.Железняка —  скульптурна композиція за поемою Тараса Шевченка «Сон», створена у 1950-і роки.

Майстер помер 21 червня 1963р. в Києві.

За своє недовге життя він створив цілий світ сучасної української кераміки, і цей світ донині милує око і тішить серце. 

Підготувала Олена Бондаренко, 

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

 

 

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути