chrome firefox opera safari iexplorer

8 серпня: це цікаво знати

08 серпня 2020 о 10:05

Я люблю мою Русь-Украïну; Я вiрую в єï будучину; В тiй-то надiï я живу й умру.
Юрій Федькович

8 серпня радувало гарною погодою, а тому на Єрмолая, як у народі називали цей день, селяни намагалися розправитися з усіма польовими роботами, примовляючи: «Єрмолай – хліб прибирай».

З Єрмолая починали збирати ранні яблука, але їсти їх ще не можна, оскільки прийнято було чекати Яблучного Спаса. Їх використовували для домашніх наливок, варення та інших заготовок, сушили. Крім того, до цього дня достигала рання картопля, з якої готували млинці, котлети, вінегрет, окрошку – такі страви прикрашали стіл у спекотний день.

Знахарі ж відправлялися збирати цілющі трави, оскільки, згідно з прикметами, вважається, що на Єрмолая, після ранкової роси, вони будуть володіти корисними властивостями.

За церковним календарем 8 серпня вшановують преподобного Мойсея Угрина, ченця Києво-Печерського монастиря.

За походженням він був угорець і служив у святого князя Бориса. Після загибелі Бориса у 1015 р. Мойсей потрапив у полон до якоїсь молодої заможної польки, що закохалася у нього. Однак Мойсей вже вирішив стати ченцем і тому не відповів на її почуття, за що вона стала з нього знущатися. Але під час народного повстання у Польщі ця полька загинула, а Мойсей повернувся в Україну. Наприкінці життя він таки прийняв чернецтво. Помер близько 1043 року. Його мощі покояться у Ближніх (Антонієвих) печерах.

Також за церковним календарем 8 серпня вшановують священномучеників Єрмолая, Єрмипа і Єрмократа, ієреїв Нікомидійських; преподобну мученицю Параскеву.

Іменинники 8 серпня:

Мусій, Параска, Єрмолай.

8 серпня народились:

1834 – Юрій Федькович (Осип Гординський) – український письменник романтичного напрямку, передвісник українського національного відродження Буковини. Уклав український «Буквар» і видав для народних шкіл «Співанки для господарських діточок».

Події 8 серпня:

1965 – у Шешорах (Івано-Франківська область) відбувся несанкціонований мітинг з нагоди відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку.

1968 – Рада Міністрів СРСР прийняла ухвалу про відкриття в Києві Державного інституту культури.

1969 – уперше (і востаннє) Кубок СРСР з футболу виграла команда I ліги «Карпати» (Львів).

1985 – розпочалося виведення радянських військ із Афганістану після дев’яти років війни.

2000 – у Москві в підземному переході станції метро «Пушкінська» підірвано бомбу, від вибуху котрої постраждало близько ста людей, з них 18 загинуло.

2008 – під приводом захисту російських громадян в Південній Осетії почалась агресія Росії проти суверенної Грузії.

8 серпня відзначають:

  • День військ зв’язку України.
  • Міжнародний день офтальмології.
  • День альпініста (міжнародний день альпінізму).
  • Всесвітній день кішок.

Чи знаєте ви, що:

«Товариські» коти ходять за Вами з кімнати до кімнати, щоб контролювати Ваші дії. Коли вони труться об людину, то намагаються «перебити» чужі запахи. Коти ніколи не нявкають один з одним. Цей звук призначений спеціально для людей. Хоча вони можуть видавати близько 100 різних звуків. Для порівняння – собаки лише близько 10.

Чим більше ви говорите з котами, тим більше вони говорять з вами. Малюнок поверхні носа котів унікальний, як і відбиток пальця людини. Жираф, верблюд і кіт – це єдині тварини-іноходці, при ходьбі у них йдуть спочатку ліві лапи, а потім праві. Така ходьба гарантує швидкість, спритність і тишу.

За даними Ліонського університету, в світі близько 400 мільйонів домашніх котів. Пальму першості віддають Австралії, де на 10 жителів доводиться 9 котів. На Азіатському континенті перше місце за Індонезією, тут понад 30 мільйонів пухнастих звірів, а в Європі – за Францією, жителі якої мають під своєю опікою 8 мільйонів котів. В той же час є країни, наприклад Перу, Габон, де домашній кіт майже не зустрічається.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути