chrome firefox opera safari iexplorer

5 вересня: це цікаво знати

05 вересня 2020 о 00:05

Людина лише тоді по-справжньому дорожить життям, 

коли в неї є щось несумірно дорожче за власне життя.

Василь Сухомлинський

За народним календарем з 5 вересня, у день Луппа, починала осипатися осика. І якщо її листя падало «горілиць», то це означало холодну зиму, а «долілиць» – теплу. Якщо ж падолист затримувався, готувалися до сухої осені та суворої зими. За традицією в цей день очікували перші заморозки.

Також придивлялися до журавлів. Вважалося, що якщо на Луппа журавлі на південь потягнулися, зима буде рання. Якщо журавлі летять низько, то зима має бути тепла, а якщо високо – то холодна. Журавлі летять низько, швидко, без курликання – чекай швидкої негоди.

У народі Луппа називали брусничники, оскільки до 5 вересня вже достигала брусниця. Зазвичай брусницю шукали в лісах і на болотах. Її дуже цінували за цілющі властивості. Наприклад, брусниця допомагає впоратися з проявами туберкульозу, застуди. З листя брусниці варили спеціальний чай, який використовувався для лікування хвороб печінки і кишечника.

За церковним календарем 5 вересня відзначають Віддання свята Успіння Пресвятої Богородиці та вшановують мученика Луппа; священномученика Іринея, єпископа Ліонського; преподобних Євтихія та Флорентія; святого Калиника, патріарха Константинопольського.

Іменинники 5 вересня:

Арсен, Юрій, Єлизавета, Флор.

5 вересня народились:

1870 – Володимир Сікевич – український військовий і політичний діяч. Генерал-хорунжий армії Української Народної Республіки.

1883 – Євген Форостина – український композитор, педагог, диригент. Твори: оперети, струнні квартети, хори, солоспіви. На слова Т. Шевченка написав хорові твори «Тополя», «Реве та стогне...».

1923 – Григорій Бойко – український дитячий письменник, поет і перекладач. Переклав твори С. Маршака, К. Чуковського, А. Барто. Автор текстів до пісень «Ніченька-чарівниченька», «Вишневий цвіт», «На місточку», «Соловейку, щебечи!».

5 вересня відзначають:

  • Міжнародний день благодійності.

Події 5 вересня:

1698 – щоб прищепити своїм підданим моду, прийняту в інших європейських країнах, Петро I встановив податок на бороди.

1918 – Раднарком Росії видав декрет про початок червоного терору.

1939 – США проголосили нейтралітет у Другій світовій війні.

1944 – Радянський Союз оголосив війну Болгарії – ніякого опору радянським військам вчинено не було і жоден радянський солдат не загинув у роки Другої світової війни на території Болгарії.

1958 – у США вперше опубліковано роман Бориса Пастернака «Доктор Живаго», заборонений до друку на його батьківщині в СРСР.

1971 – у Тулузі відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку – перший у Західній Європі.

Чи знаєте ви, що:

Слово «осінь» походить від назви одного з найбільших богів давньоукраїнського пантеону, богу поліття й осені, щедрого врожаю й статків – Овсеня. Ще його називали АВСЕНЬ, ГОВСЕНЬ, ОКСЕНЬ, ОСІНЬ, УСЕНЬ.

Зображувався він у вигляді вершника на коні з плодами в руках та в мішку. Вшановували Овсеня по закінченню всіх осінніх польових робіт. Свято тривало до свята КОЛЯДИ.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути