chrome firefox opera safari iexplorer

6 вересня: це цікаво знати

06 вересня 2020 о 00:06

Киньмо гратися у піжмурки і теревенити про мовні права некорінних народів. Йдеться не про захист чиїхось рідних мов, а про брутальне нав’язування однієї з некорінних,... намагання російських шовіністів зберегти за російською мовою становище офіційної мови в рамках колишнього СРСР – за рахунок натуральних прав усіх інших мов.
Михайло Брайчевський

У народі 6 вересня, на Євтихія, підмічали: зазвичай, цей день тихий і безвітряний. А якщо станеться дощ – буде осінь суха, сніг добре землю вкриє, а навесні вчасно зійде.

З цим днем не пов’язані особливі прикмети та обряди. Врожай був зібраним, тож селяни могли насолоджуватися відпочинком. Також 6 вересня продовжувалася традиція збиратися жінкам у будинку когось із місцевих вдів і проводити вечори за спілкуванням та дрібною роботою.

За церковним календарем 6 вересня вшановують священномученика Євтихія, учня апостола Іоана Богослова; перенесення мощей святого Петра, митрополита Київського, всієї Руси чудотворця; преподобного Арсенія Комельського; мученика Татіона; мученицю Сіру, діву Персидську; преподобного Георгія Лимніота.

Іменинники 6 вересня:

Петро, Арсен, Георгій, Євтихій.

6 вересня народились:

1863 – Дмитро Граве – відомий математик, доктор математики. В 1897–1899 рр. професор Харківського університету, а з 1899 р. й до самої смерті – Київського. Творець математичної школи, з якої вийшли провідні математики наступного покоління.

1897 – Іван Микитенко – український письменник, автор п’єс «Диктатура», «Кадри», «Справа честі», «Соло на флейті», збірки оповідань «На сонячних гонах», повістей для дітей і про дітей «Брати», «Вуркагани», «Гавриїл Кириченко – школяр», роману «Ранок» та ін.

1924 – Михайло Брайчевський – український історик, археолог, письменник та суспільний діяч. Почесний професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», знаний в усьому світі історик і археолог, автор численних праць з етногенезу слов’ян і давньої Русі.

Події 6 вересня:

1770 – почалося будівництво Олександрівського форштадта, з якого згодом виросло місто Олександрівськ (нині Запоріжжя).

1852 – у Манчестері відкрита перша безкоштовна бібліотека Британії.

1952 – у Женеві підписана Всесвітня конвенція про авторське право.

1991 – місту Ленінград повернуто стару назву – Санкт-Петербург.

2007 – Національний банк України випустив у обіг пам’ятну монету «Іван Богун» із серії «Герої козацької доби».

Чи знаєте ви, що:

У своїх історичних дослідження Михайло Брайчевський стверджував:

  • напівлегендарний Кий був абсолютно реальною історичною особою, очільником могутнього слов’янського державного об’єднання, полянським князем;
  • знаменитий Аскольд, володар Давньокиївської держави у 60–80-х роках ІХ століття, був правителем полянської династії Києвичів, а не варягом! І саме Аскольд здійснив відомі літописні походи на Візантію, а не оспіваний Пушкіним князь Олег (його вбивця).
  • радянську теорію про «спільну колиску» – єдність походження російського, українського та білоруського народів, Брайчевський піддав серйозній критиці. Адже лінгвістичні, археологічні й антропологічні джерела свідчать, що державне об’єднання слов’янських племен ІХ сторіччя – «Русь» – виникло у Східноєвропейському (українському) Лісостепу, мало чітке первинне «ядро» – середня Наддніпрянщина з Києвом, Черніговом, Переяславом. Що ж до територій, розташованих на Північ та Північний Схід від цього первинного осередку, то вони були залучені до слов’янізації значно пізніше, бо були на той час заселені іншими етносами.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути