chrome firefox opera safari iexplorer

21 грудня: це цікаво знати

21 грудня 2020 о 00:18

«Є сотня мов, а правда лиш одна».
Максим Рильський

У дохристиянські часи 21 грудня було незвичайним днем. Наші предки вшановували Сварога – батька всіх Богів і називалося це свято, як би ви думали, – Різдво Божича з усіма його традиційними атрибутами: святою вечерею, або братчиною, ритуальною кутею та закликанням Овсена – символу плодючості. При цьому на святкуванні обов’язково водили козу – символ божества родючості та достатку.

У християнські часи 21 грудня почали вшановувати мученицю Анфісу. Вважалося, що цього дня дівчатам варто зав’язувати шовкову нитку навколо зап’ястя, від поганих очей.

За церковним календарем 21 грудня вшановують преподобного Потапія; преподобного Кирила Челмогорського; апостолів від 70-х: Сосфена, Аполлоса, Кифа, Тихика, Єпафродита, Кесарія та Онисифора; мученицю Анфісу.

Іменинники 21 грудня:

Анфіса, Кирило, Потап.

21 грудня народились:

1801 – Тимко Падура – поет, представник української школи в польській літературі, композитор. Автор збірки поезії «Ukrainky Tymka Padury».

1841 – Володимир Іконников – український історик та педагог. Один із засновників товариства Нестора Літописця. Науковий доробок вченого становить понад 700 праць з історії, джерелознавства та археографії.

21 грудня відзначають:

  • День народження кросворду.

Події 21 грудня:

1988 – дослідний зразок найбільшого діючого літака у світі Ан-225 «Мрія» здійснив перший політ.

1990 – біля станції метро «Лівобережна» відбулося офіційне відкриття постійного приміщення Київського театру драми та комедії на лівому березі Дніпра (у колишньому приміщенні кінотеатру «Космос»).

1991 – підписана Алма-Атинська декларація про створення СНД (главами Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Росії, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, України).

2007 – до Шенгенської зони увійшло ще 9 країн Європейського Союзу: Литва, Латвія, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина і Мальта.

Чи знаєте ви, що:

Творцем першого кросворду був журналіст Артур Уїнн, який емігрував до Нью-Йорка з Ліверпуля. Він винайшов новий підхід у роботі зі словом: уклав літери в клітини, клітини розмістив у смужки і назвав нову головоломку «cross-word puzzle».

Автор направив свій кросворд з 32 слів у газету «Нью-Йорк уорлд», де він був надрукований 21 грудня 1913 року.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути