chrome firefox opera safari iexplorer

4 січня християни відзначають День святої Анастасії Путорозрішниці 

04 січня 2021 о 06:23

4 січня християни відзначають День святої Анастасії Путорозрішниці  

Майбутня свята народилась у IV ст.н.е. в Римі, у родині сенатора  Претекстата.

Батько Анастасії  був язичником, мати Фавста  -таємною християнкою. Вона й  доручила виховання доньки відомому вченому, святому Хрисогону. Після смерті матері, яка залишила доньці багатий спадок, батько віддав Анастасію силоміць заміж за язичника Помплія. Вона ж, прагнучи зберегти цноту, зголосилася тяжко хворою.

Тоді правив імператор Діоклетіан, який  жорстоко розправлявся з християнами, що ними були заповнені всі римські в’язниці. Анастасія, перевдягаючись у просту римлянку, разом зі служницею відвідувала бранців, носила їм ліки, харчі, обмивала їхні рани та всіляко підтримувала. Та служниця якось виказала її чоловікові, й той, замкнувши Анастасію в підземеллі, мордував її та мучив  голодом, аби звести зі світу й заволодіти  спадком дружини. Про свої страждання Анастасія повідомила вчителеві Хрисогону, який перебував у в’язниці, а той передбачив, що чоловік Анастасії небавом загине. І справді Помплій, перепливаючи море до нового місця служби, потонув.

Анастасія продовжувала допомагати ув’язненим християнам, роздавала майно нужденним і таємним християнським громадам. Саме за допомогу в’язням її й назвали Путорозрішницею.

Згодом у Анастасії виявився дар лікування, і вона стала мандрувати, допомагаючи недужим, особливо – в’язням. Одного разу, коли вона прийшла до в’язниці, її схопили і стратили разом з усіма християнами, що там перебували.

На місці поховання Анастасії пізніше збудували каплицю, потім її тлінні рештки перенесли до Константинополя, де спорудили на її честь церкву.

Народні прикмети: 

Свята Анастасія вважається покровителькою вагітних, тож цього дня жінки при надії ревно просять святу, аби вона допомогла їм легко розрішитися і народити здорове дитятко.

Якщо жінці поталанить народити простісінько в День Анастасії, пологи будуть легкими, а дитина народиться  здоровенькою і буде цілий вік щасливою.

На Анастасії вагітних  годували кашею, щоб запобігти  викидневі.

А ще цього дня майбутнім мамам не можна було шити. Дівчатам же на Анастасії  заборонялося проколювати вуха: мовляв, ранки довго не гоїтимуться.

На Анстасії суворо заборонялося бити тварин, бо можна «впасти на ноги» і взагалі тяжко захворіти. (Ми додали би, що бити тварин жодного дня не можна).

Ще 4 січня не годилося ходити в хаті босоніж, а також в’язати — бо хтось із рідних опиниться в буцегарні.

4 січня можуть наснитися урочі сни, які віщують лихо, тож краще, аби не снилося нічого.

За тим, яка стоїть погода  4 січня, визначали погоду на жовтень.

Якщо з покрівель звисає багато бурульок, рік буде врожайним.

Якщо хмари пливуть проти вітру – найближчими днями засніжить.

А коли в річці води поменшало, цілий рік не чекай вдалої риболовлі, та й усе  літо буде посушливим.

Розділи: Традиції

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути