chrome firefox opera safari iexplorer

15 лютого: це цікаво знати

15 лютого 2021 о 00:05

«Кохання – як вода – плавке та бистре,
рве, грає, пестить, затягає й топить.»
Леся Українка

У дохристиянські часи наші предки 15 лютого молилися до Сонця та виконували пісні-замовляння на тепло. Вважалося, якщо на Стрітення переможе весна, то у кінці морозного дня має бути відлига, якщо ж зима, то на ніч підморозить.

Взагалі-то, у давнину за прикметами на Стрітення визначали не лише прихід весни, але й майбутній врожай. Так, наприклад, якщо цей день ясний і тихий – на хороший врожай та рійбу бджіл. Однак, якщо на Стрітення капає з стріхи – не буде з літа потіхи.

У народі 15-те лютого вважалося особливим. Адже за народним уявленням 15-того лютого зима зустрічається з весною. І свято це називається Стрітенням, Громницею, або ж Зимобором.

За церковним календарем 15 лютого відзначають Стрітення Господа Нашого Ісуса Христа. Відзначають його в пам’ять про те, як свята Діва Марія принесла до Єрусалимського Храму Ісуса Христа на 40-й день після Його народження (згідно з Законом Божим, з часу визволення євреїв із єгипетського полону, кожне перше немовля чоловічої статі належало Богові, і його треба було приносити до храму на 40-й день після народження).

Коли Діва Марія разом з Йосифом принесла Ісуса до храму, їх зустрів там сивий старий Симеон, який чекав зустрічі з Господом вже багато років. Згідно з Євангелієм від Луки, Симеон був праведником, але він таки не повірив у можливість народження Спасителя від Діви Марії. І тоді Дух Святий напророчив йому, що він зможе вмерти лише тоді, як побачить народження Господа. Те й здійснилося – Симеон міг одержати тепер вічний спокій. Перед смертю старець Симеон сповістив, що Немовля, яке йому нарешті судилося побачити, вийде «на служіння спасіння людей». Звершивши все згідно з законом Господнім, Марія і Йосиф повернулися до Віфлеєму.

Стрітення відзначають на 40-й день після дня народження Ісуса Христа. Урочисто відзначати його почали з кінця V століття.

Іменинниками 15 лютого є:
Гаврило.

15 лютого народились:

1914 – Микола Базилєв – український живописець і графік. Працював у жанрах плаката, портрета і пейзажу. Кращі роботи: «Біля прямого дроту», «Пархоменко», «Шевченко в Москві», «На каток».

15 лютого відзначають:

  • Всесвітній день онкохворої дитини.
  • День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Події 15 лютого:

1574 – у Львові Іваном Федоровим завершено друк книги «Апостол».

1913 – у Нью-Йорку відкрилася перша виставка авангардного мистецтва.

1919 – Українська Національна Рада ухвалила закон про вживання української мови у державних установах.

1926 – виголошено найдовшу в історії парламентську промову (депутат Мартінсон в Державній думі Естонії, 11 годин).

1947 – спеціальною постановою уряду СРСР в Радянському Союзі заборонено шлюби між радянськими громадянами та іноземцями.

1969 – Р.Г.Едвардс із Фізіологічної лабораторії Кембриджського університету вперше здійснив штучне запліднення людської яйцеклітини.

1989 – завершено виведення «обмеженого контингенту радянських військ» з території Афганістану.

Чи знаєте ви, що:

У цей день, 14 лютого

1564 р. – народився Галілео Галілей, видатний італійський мислитель епохи Відродження, засновник класичної механіки, фізик, астроном, математик, поет і літературний критик. Встановив закони інерції, вільного падіння, сконструював телескоп з 32-разовим збільшенням, відкрив гори на Місяці, плями на Сонці і чотири супутники Юпітера. Винайшов термоскоп, що є прообразом термометра. Висунув ідею застосування маятника в годиннику.

1965 р. – у Канаді запроваджено новий прапор – червоно-білий з кленовим листком.
Цей стяг прийшов на зміну «Королівському прапору Співдружності», відомому під назвою «Юніон Джек». Вперше його було піднято над будівлею канадського парламенту в Оттаві.

2005 р. – у США започаткували популярний відеосайт YouTube.

Завдяки простоті та зручності використання, YouTube став одним із найпопулярніших місць для розміщення відеофайлів. Служба містить як професійні кліпи так і любительські відеозаписи, включаючи відеоблоги. У листопаді 2006 року компанія Google викупила компанію YouTube за 1,65 мільярда доларів. Станом на 17 березня 2008 року на YouTube було завантажено 78,3 мільйона відеофайлів. Віднедавна з`явилась можливість додавати субтитри та робити відеопримітки.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути