chrome firefox opera safari iexplorer

16 лютого: це цікаво знати

16 лютого 2021 о 00:07

«Кожен українець – це «троїсті музики»: одне – думає, друге – каже, третє – робить.»
Іван Драч 

У народі 16 лютого звертаються з проханням до Ганни і Симеона про дарування здоров’я новонародженим, вважаючи їх зберігачами немовлят.

Ще цей день в народі називають «лагодження». З ранньої зорі, помолившись, всією родиною йшли в сараї працювати: займалися налагодженням річної збруї. Недарма кажуть: «Готуй воза взимку, а сани влітку».

Також обов’язково залишали для духу будинку після вечері горщик каші – вважалося, що домовик зазвичай вилазить з-під печі і вечеряє. Домовик здавна оберігав спокій в домі і міг дозволити побешкетувати тільки собі самому, саме його вважали справжнім господарем будинку. За народним повір’ям, домовик ховався під віником, тому прийнято було при переїзді в новий будинок переносити в нього старий віник.

За церковним календарем 16 лютого відзначають Післясвято Стрітення Господнього та вшановують правовірних Симеона Богоприїмця і Анну, пророчицю; рівноапостольного Миколая, архієпископа Японського; святителя Симеона, єпископа Полоцького і Тверського; благовірного князя Романа Углицького; пророка Азарію; мучеників Папія, Діодора, Клавдіана; мучеників Адріана і Єввула; мученика Власія Кесарійського.

Іменинники 16 лютого:
Ганна, Роман, Симон, Семен, Адріан, Влас, Тимофій.

16 лютого народились:

1813 – Семен Гулак-Артемовський – український оперний співак, композитор, драматург, автор першої української опери «Запорожець за Дунаєм».

1829 – Ісидор Шараневич – галицький історик, археолог і громадський діяч.

16 лютого відзначають:

  • День військового журналіста України.

Нагадаємо, що 16 лютого 2015 року неподалік міста Дебальцеве під час виконання бойового завдання загинув редактор редакції телебачення Телерадіостудії Міністерства оборони України «Бриз» капітан 3 рангу Дмитро Лабуткін. Він до останньої своєї миті продовжував вести зйомку подій, з честю виконавши як військовий, так і журналістський обов’язок. Саме тому 16 лютого віднині є днем вшанування професійної доблесті військових журналістів.

Події 16 лютого:

1918 – прийнято декрет про відновлення державної незалежності Литви.

1918 – проголошено Кубанську Народну Республіку, незалежне державне формування на Кубані.

1919 – почалася Вовчухівська операція Української Галицької Армії.

1991 – у Львівському театрі опери та балету відбулася I Галицька Асамблея (об’єднана сесія Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської обласних рад).

2005 – набув чинності Кіотський протокол.

Чи знаєте ви, що:

Найдавніші житла первісної людини на території України типу чумів, вкритих шкірами (стоянка Молодове-1 поблизу с. Молодове у Чернівецькій області), а також житлові печери з перегородками з кісток мамонтів (грот Чокура у Сімферополі) належать до муст'єрського періоду (середній палеоліт: 50-40 тис. років до н.е.).

Про хустку. Хустка віддавна слугувала не лише головним убором жінок та дівчат, але й оберегом. Використовувалася у різних обрядах. Зокрема, під час сватання дівчина перев'язувала нею руку парубкові на знак згоди. Коли козак вирушав у дорогу, кохана дарувала йому хустку на знак вірності, який повинен був оберігати від усіх напастей. Якщо він гинув, хусткою йому вкривали обличчя. Коли ж козака ховали з військовими почестями, тіло його вкривали китайкою, а вишиту хустину стелили на осідланого коня, як оберіг роду, який не повинен мати переводу.

«Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути