chrome firefox opera safari iexplorer

17 лютого: це цікаво знати

17 лютого 2021 о 00:05

Снігу, снігу сиплеться довкола.

І садів травнева білизна.

Тільки плаче на морозі гола

Під холодним вітром бузина.

Тільки діти витягли санчата

І, б’ючи підборами об сніг,

Мчать, веселі, весну зустрічати,

Розсипаючи щасливий сміх.

Василь Симоненко

У народі це17 лютого відоме як початок звіриних (вовчих) весіль, тому святого Миколу Студійського називали «вовчим сватом». Цей день вважається одним із самих холодних у лютому – стоять сильні морози і йде сніг: «На Миколу Студеного снігу навалить гору», «Лютневий Миколай і голодний, і холодний. Студений ліс і гай – знов кожуха вдягай». Ці морози називаються «миколиними».

Наші пращури в цей день звертали увагу на ялинкові гілки: якщо довгі сухі гілки згинаються – буде заметіль, а якщо випрямляються – погода буде хорошою.

За церковним календарем 17 лютого вшановують преподобного Ісидора Пелусіотського; благовірного великого князя Георгія (Юрія) Всеволодовича Володимирського; преподобного Кирила Новоозерського; преподобних Аврамія і Копрія Печенізьких, Вологодських; мученика Іадора; священомученика Аврамія, єпископа Арвильського; преподобного Миколу, сповідника, ігумена Студійського.

Іменинники 17 лютого:
Микита, Кирило, Георгій, Сидір, Аврам, Йосип.

17 лютого народились:

1879 – Василь Королів-Старий (Королів) – український письменник, перекладач, журналіст, художник, культурно-освітній діяч, видавець. Автор роману «Чмелик», збірки казкових оповідань «Нечиста сила». Член Української Центральної Ради. Чоловік Наталени Королеви.

1892 – кардинал Йосип Сліпий – визначний церковний та науковий діяч, меценат, патріарх Української греко-католицької церкви (1975–84), кардинал. Член Наукового товариства імені Шевченка, дійсний член Тіберійської академії в Римі, почесний д-р Українського вільного університету, член Папської академії св. Томи. Д-р теології, професор.

1930 – Георгій Якутович – український графік, ілюстратор, педагог, художник кіно (фільми: «Тіні забутих предків», «Захар Беркут», «Камінний хрест»). Єдиний в Україні двічі удостоєний Шевченківської премії (за ілюстрації до книги «Повість минулих літ» та за фільм «Тіні забутих предків»).

17 лютого відзначають:

  • Міжнародний день спонтанного прояву доброти.

Події 17 лютого:

1852 – для публіки вперше відкрили художнє зібрання петербурзького Ермітажу.

1919 – Директорія УНР звернулася по допомогу в боротьбі з більшовиками до Антанти і США.

1947 – радіостанція «Голос Америки» провела свою першу радіотрансляцію російською мовою на Радянський Союз.

1955 – Одеська кінофабрика перетворена в Одеську кіностудію художніх фільмів.

2008 – Косово проголосило незалежність від Сербії.

Чи знаєте ви, що: 

  • Найдавніший міст знаходиться у м. Феодосії. Цей грецький міст, що функціонує ще й сьогодні, збудований генуезцями в XIII ст. Довжина його 10 м. Дещо молодшим від нього є «Турецький міст» над рікою Смотрич біля фортеці у Кам’янці-Подільському, його було побудовано у XVI ст.
  • Найбільші сходи в Україні – Потьомкінські сходи в Одесі – одна з видатних кам’яних споруд 1-ої половини XIX ст. Це складна інженерна споруда висотою 24 м і довжиною 142 м має 142 кам’яних сходинки і 10 площадок. Ширина нагорі – 125 м, внизу – 21 м. В її спорудженні взяли участь архітектори Ф.К. Бофф, Г.І. Торрічеллі та ін. Матеріал – цегла, черепашник, камінь.
  • Найвидатнішою архітектурної спорудою Київської Русі, що збереглася до нашого часу, є Софійський собор у Києві, «руська митрополія», зведена у 1037 році в центрі верхнього міста. Він має змінений зовнішній вигляд – був добудований у XVIII ст. За величчю художнього образу, досконалістю архітектурних форм, внутрішнім оздобленням собор належить до видатних пам’яток світу доби феодалізму.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути