chrome firefox opera safari iexplorer

19 лютого: це цікаво знати

19 лютого 2021 о 00:05

Якщо відняти в людей музику, то вони геть здичавіють. Кожен день має бути, як пісня – легкий, мелодійний і трохи журливий.
Володимир Івасюк

У народі 19 лютого вшановували Вакулу (Вукола), якого називали «телятником», бо цей день збігався з початком весіннього отелення корів. Морози у цей день обіцяють бурхливу весну і сухе спекотне літо. А на самі морози вказувала вода у криницях: якщо вона підіймається, то слід чекати морозної погоди. Також морози передвіщав північний вітер і зозуля, яка кує на сухому дереві.

Вважалося, якщо в цей день самотня людина помолиться, то скоро знайде свою другу половинку.

За церковним календарем 19 лютого вшановують преподобного Вукола, єпископа Смирнського; преподобного Варсонофія Великого та Іоана, пророка; святителя Фотія, патріарха Константинопольського; мучениць Дорофею, Христину, Каллісту і мученика Феофіла; мученицю Фавсту, мучеників Євіласія і Максима; мученика Юліана; мучениць Марфу, Марію та брата їх пресвятого мученика Ликаріона, отрока.

Іменинники 19 лютого:
Марія, Христина, Максим, Іван, Марфа.

19 лютого народились:

1853 – Катерина Скаржинська – українська поміщиця, меценатка, фундаторка першого приватного краєзнавчого музею, народної школи, бібліотеки, аматорського українського театру. Її коштами на Лубенщині проводилися археологічні розкопки.

1899 – Марфа Паторжинська-Снага – українська піаністка і педагог, заслужений діяч мистецтв України. Дружина Івана Паторжинського.

1937 – Клим Чурюмов – легендарний український астроном, першовідкривач комети Чурюмова-Герасименко та Чурюмова-Солодовнікова.

Події 19 лютого:

1878 – Томас Алва Едісон запатентував музичний програвач, відомий сьогодні під назвою «фонограф».

1954 – згідно з рішенням керівництва СРСР Крим було передано зі складу РРФСР до складу УРСР.

1992 – Верховна Рада України затвердила тризуб як малий герб України.

1993 – англійські дослідники Ренольф Фіннс та Майк Страуд стали першими людьми що подолали Антарктиду пішки.

1999 – у США був затриманий колишній прем’єр-міністр України Павло Лазаренко.

Чи знаєте ви, що:

  • В містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, рознеслася вістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини його згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О. Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російської армії в І світовій війні…
  • Дружина Олександра Пушкіна, Наталя Гончарова, була правнучкою гетьмана Петра Дорошенка.
  • В місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейський нагород. В 1747 році Г. Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”. Автор першої в світі Конституції – українець Пилип Орлик. 5 квітня 1710 його обрали гетьманом запорізького війська. У цей же день він оголосив «Конституцію прав і свобод війська Запорізького». У США Конституцію прийняли в 1787 р., у Франції та Польщі тільки в 1791 році.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути