chrome firefox opera safari iexplorer

3 лютого: це цікаво знати

03 лютого 2021 о 00:04

«Коли тебе штовхають у калюжу, найкращий спосіб не стати посміховиськом – потягнути за собою нападника».
Юрій Мушкетик

У дохристиянські часи з 3 лютого і протягом тижня вшановували одного з найвпливовіших для давніх українців Бога – Велеса (Волоса), покровителя свійських тварин. Протягом Велесового тижня наші предки влаштовували різноманітні обряди, які мали забезпечити плодючість тварин і позбавити їх від всіляких хвороб. Також Велеса називали богом достатку та торгівлі. У Києві його капище знаходилося на Подолі, де жило найбільше Велесових прихожан – ремісників і торговців. І хоча після хрещення Русі його статую Володимир Великий втопив у Почайні, а церква побудована на місці капища згоріла ще у 17 сторіччі, проте пам’ять про нього залишається й дотепер. Вулиця на Подолі, де знаходилося капище Волоса, називається Волоська.

У народі ж на Максима говорили: «Ясна зоря – на мороз, мороз наростає, зате день прибуває».

У давнину була така приказка: «Якщо місяць засковзив, у хмару білий ріг встромив – буде добре жито і борошно в сито», – молодий місяць у хмарах вказував на хороший врожай. А ось ясне небо передбачало недорід.

Яскраво-червоний захід 3 лютого вказував на морозний ясний завтрашній день; а ясна погода – на ранню весну. Якщо вдень сонце світить яскраво, то влітку на фруктових деревах плоди червиві будуть, а якщо воно за хмари ховається, плоди будуть чисті та великі.

За церковним календарем 3 лютого вшановують преподобного Максима, сповідника; мученика Неофіта; мучеників Євгенія, Кандида, Валеріана й Акілу; преподобного Максима Грека; мученицю Агнію, діву; мученика Анастасія, а також Ктиторську, так названу «Відрада» або «Втіха», та Ватопедську ікони Божої Матері.

Іменинники 3 лютого:
Анастасій, Валеріан, Максим, Євген, Агнія.

3 лютого народились:

1864 – Володимир Самійленко – український письменник, перекладач. Автор збірок ліричних, патріотичних і сатиричних віршів «З поезій В. Самійленка», «Україні»; перекладав твори Гомера, Д. Байрона, А. Данте, П. Бомарше, П. Беранже, А. Франса.

«Ми раді за прогрес, і то зо всіх країн Ми на вистави йдем з культурністю своєю. Коли ж той буде час, що більше, ніж машин, Ми виставим людей з високою душею?» (Володимир Самійленко)

1883 – Євген Рудницький – український мовознавець, етнограф, співробітник Інституту мовознавства АН УРСР. Разом із С. Василевським та І. Кириченком уклав «Російсько-український словник» (1937).

1918 – Любов Забашта – українська поетеса, прозаїк, драматург. Творчий доробок нараховує кілька поетичних збірок («Калиновий кетяг», «Квіт папороті», «Берег надії», «Київська гора»), книжок прози («Там, за рікою, – молодість», художньо-документальна повість «Будинок мого дитинства»), п’єс і драматичних поем. Чимало віршів, покладених композиторами на музику, стали популярними піснями.

«Криниця мого дитинства, ти дзвониш відерцем рано, Кринице моїх світанків і перших дівочих мрій. Ти кличеш мене додому, ти пахнеш мені катраном, Моя дзвонкова кринице, дивися жне обмілій. Вертайте до неї знову крізь роки і сиві далі, Несіть їй свою тривогу і сонце своїх надій. Несіть їй синівну радість і вічні свої печалі, Моя дзвонкова кринице, дивися жне обмілій». (Любов Забашта)

1953 – Микола Будник – бандурист, майстер народних музичних інструментів, художник, поет. Автор підручника з виготовлення старосвітської бандури.

Події 3 лютого:

1815 – у Швейцарії засновано першу в світі фабрику з виробництва твердого сиру.

1830 – Грецію оголошено незалежною конституційною монархією.

1929 – у Відні засновано Організацію Українських Націоналістів (ОУН).

1953 – опубліковано книгу французького океанографа Жак-Іва Кусто «Світ мовчання».

1966 – радянська автоматична міжпланетна станція «Луна-9» вперше здійснила м’яку посадку на поверхню Місяця.

1984 – у Лонг-Біч (Каліфорнія) народилася перша дитина, що її зачали методом in vivo.

1994 – Верховна Рада України ратифікувала у повному обсязі Договір про скорочення і обмеження стратегічної і наступальної зброї (СНЗ-1).

Чи знаєте ви, що:

Експериментальні дослідження показали, що деякі види дерев «підзаряджають» людський організм своєю біологічною енергією, інші ж, навпаки, «висмоктують» її.

Найбільш «живильними» деревами для більшості людей є дуб та каштан. «Висмоктують» енергію, за переказами наших дідусів та бабусь, тополя і осика, що було перевірено експериментом, проведеним 1983 року в Києві.

Ці властивості, на думку дослідників, однаково корисні людям. Коли людина має хронічну хворобу або просто перевтомлена, дерева «підживлюють» її ослаблений організм своєю біологічною енергією. І, навпаки, в разі перенапруги організму від гострого захворювання «висмоктують» хворобу, посиливши захисні функції.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути