chrome firefox opera safari iexplorer

18 березня: це цікаво знати

18 березня 2021 о 00:05

Коли не зможу нічим любій вітчизні прислужитись, в усякому разі з усієї сили намагатимуся ніколи ні в чому їй не шкодити.
Григорій Сковорода

У народі 18 березня вшановували святого Конона, покровителя коней. За легендами цей чоловік був настільки гарним конюхом, що його послугами користувався навіть сам пророк Ілля. І хоча зазвичай у цей час триває піст, чоловіки цього дня віддавали шану Конону в шинку, щоправда напиватися було не бажано, бо коні, як і всі тварини, п’яних не люблять. Тим часом жінки перебирали та замочували городнє насіння для висіву і казали: «На Кононовій днині город сниться господині». Також підмічали, якщо на Конона гарна погода – влітку не буде градобиття.

Рекомендувалось у цей день замочувати насіння капусти і помідорів для висіву – у закриті парники. Оновлювали і готували парники: «Конон на город покликав». «На Конона Городника починай копати ріллю в городі».

Вважалося, якщо подружжя вип’є сьогодні вина з корицею, то їхні почуття будуть міцними і сильними.

За церковним календарем 18 березня вшановують мученика Конона Ісаврійського; знайдення мощей благовірного князя Феодора Смоленського і дітей його Давида і Константина Ярославських; мученика Адріана Пошехонського, Ярославського; мученика Онисія; мученика Конона, градаря (городника); мученицю Іраїду; мученика Євлогія, що в Палестині; мученика Євлампія; преподобного Марка; преподобного Ісихія.

Іменинники 18 березня:
Іраїда, Андрій, Костянтин, Кирило, Конон.

18 березня народились:

1894 – Василь Мурашко – військовий льотчик, командир Київського авіаційного загону Повітрянoгo флоту УНР, начальник Управління Повітряного флоту УНР (1921–1922).

1929 – Федір Муравченко – генеральний конструктор Запорізького машинобудівного конструкторського бюро «Прогрес», доктор технічних наук, академік. Герой України. Брав участь у створенні понад 50 типів і модифікацій авіадвигунів.

18 березня відзначають:

  • День працівника податкової та митної справи України.

Події 18 березня:

1662 – у Парижі почав курсувати перший громадський транспорт – карета на вісім місць.

1839 – китайський імператор забороняє іноземним торговим компаніям ввозити до Китаю опіум, що стало причиною першої опіумної війни.

1917 – арештовано останнього російського царя Миколу II.

1932 – у Сіднейській затоці відкрито найширший міст у світі (ширина 48,8 м).

1940 – на зустрічі у Бреннері Гітлер і Муссоліні обговорили питання можливості створення союзу із СРСР.

1946 – у Вашингтоні свою роботу розпочав Світовий банк. У число учасників банку входить 185 країни; Україна – учасник з 1992 року. Загалом, основними цілями банку є: сприяння країнам-членам у розвитку економіки шляхом надання їм довгострокових позик і кредитів; заохочення іноземного інвестування через надання гарантій або участь у позиках та інших інвестиціях приватних кредиторів; а також стимулювання тривалого збалансованого зростання міжнародної торгівлі, підтримка збалансованості платіжних балансів країн-членів.

1965 – Олексій Леонов здійснив перший в історії вихід людини у відкритий космос – він віддалився на відстань 5 метрів і пробув за бортом 12 хвилин 9 секунд.

Чи знаєте ви, що:

Про долю багатьох видатних українців ми не знаємо.

Так, Софія Ружинська, будучи волинською княгинею, командувала у XVII столітті військом у 6 тисяч воїнів.

Лише уривчасті відомості маємо про волелюбну українку Степаниду. Вона була активною учасницею повстання Степана Разіна, очолювала повстанський загін зі Слобідської України, а після поразки повстання її у 1670 році заслали в каземати Тихвинського жіночого монастиря.

Мабуть, заслуговує не одного фільму і доля козака Якова Малика. У XVI столітті він потрапляє до Індії, де стає великим візиром індійського князівства Гуджерат.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути