chrome firefox opera safari iexplorer

12 липня: це цікаво знати

12 липня 2020 о 00:07

На Петра літо ламається, осені вклоняється.
Народне прислів’я

12 липня у народі відзначають День апостолів Петра і Павла. До цього свята колись готувалися заздалегідь: білили хати, оздоблювали рушниками стіни, скрізь чисто прибирали. Вранці йшли до церкви, а повернувшись, розговлялися мандриками – спеціальними пампушками, що пекли з пшеничного тіста, яєць та сиру. Сама назва печива виникла від того, що, мандруючи шляхами, Петро з Павлом харчувалися «мандриками».

Кажуть, що цього дня перестає кувати зозуля, бо вона вкрала у святого Петра одну мандрику, і Бог за це покарав її тим, що кожного року в цей час вона «давиться» і перестає кувати. Якщо зозуля кує після Петра – це віщує нещастя.

У деяких регіонах день Петра вважається святом рибалок, бо апостол Петро є покровителем рибного промислу. І зрозуміло, що у цей час спостерігали за погодою. «Як на Петра сльота, то буде влітку багато болота», а «Як спека, то на Різдво буде мороз».

За церковним календарем 12 липня вшановують славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла.

Іменинники 12 липня:
Петро, Павло.

12 липня народились:

1866 – Антін Синявський – український політичний і громадський діяч, історик, економіст, педагог. Автор праць «Економічний район та економічний ландшафт», «Близький Схід і Україна» та ін.

1889 – Олександр Мельников – хірург-онколог. У 1928 р. організував в Україні (м. Харків) перший у Радянському Союзі онкологічний диспансер, в 1930 г. випустив двотомне керівництво по онкології для лікарів.

1915 – Петро Тронько – історик, академік, державний діяч. Сприяв створенню Музею народної архітектури та побуту в Пироговім, відновленню Золотих воріт, Михайлівського Золотоверхого та Успенського соборів у Києві; керував роботою над створенням «Історії міст і сіл Української РСР» у 26 т.

1916 – Людмила Павліченко – легендарний український снайпер часів Другої світової війни, Герой Радянського Союзу. Протягом 1941–1942 рр. знешкодила понад 300 ворожих солдатів і офіцерів.

Події 12 липня:

1581 – побачила світ «Острозька Біблія» Івана Федорова, надрукована за кошти князя Острозького. Це було перше повне друковане видання всіх книг Святого Письма церковно-слов’янською мовою.

1719 – указом Петра І з України на Захід було заборонено експортувати будь-які товари. Цією забороною царський уряд намагався посилити залежність економіки України від Москви.

1917 – під час Першої світової війни в ході другої Іпрської битви Імперська армія Німеччини вперше використала як бойову отруйну речовину – газ, що за місцем боїв дістав назву іприт.

1941 – у Радянському Союзі прийнято рішення про відправку на фронт 577 тисяч в’язнів виправних таборів, котрі мали б кров’ю змити провину перед державою, воюючи в штрафних батальйонах.

1960 – в Радянському Союзі запущено супутник з двома собаками на борту.

1970 – експедиція норвезького мандрівника-дослідника Тура Хейєрдала на човні «Ра-2» через 57 днів плавання досягла берегів Барбадосу.

1990 – на XXVIII з’їзді КПРС Борис Єльцин оголосив про свій вихід із компартії.

Чи знаєте ви, що:

Гуцули вважали добрим знаком, коли свято Петра припадало на середу, – тоді усі чекали гарного року. Від цієї прикмети виникла приказка: «Не усе в середу Петра, а є в інчу днину».

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути