chrome firefox opera safari iexplorer

13 липня: це цікаво знати

13 липня 2020 о 00:07

До булави треба голови.

Українське прислів’я

13 липня у народі вшановують Полупетра, або Петрового батька. В одних регіонах вважається, що назване воно так на честь батька святого апостола Петра, а в інших – самого Петра, просто свято є наполовину меншим, ніж 12 липня.

На Полупетра колись вшановували пастухів, а також тварин. Варили борщ у трьох горщиках з трьох півнів на згадку про те, що Петро тричі зраджував Христа. У цей день пастухи могли не випасати тварин, а тому залишилося прислів’я: «На Полупетра щаслива дітвора». З Полупетром також пов’язано і багато молитов та прислів’їв, присвячених тваринам. Зокрема: «Щаслива та хата, де худоби багато».

Спостереження за погодою на Полупетра більше стосувалися врожаю: «Якщо цього дня пройде один дощ – врожай непоганий, якщо два – добрий, а три – багатий».

Наші пращури прислуховувались до зозулі: якщо вона продовжує кувати – літо буде хороше і довге.

За церковним календарем 13 липня відзначається собор славних і всехвальних 12-ох апостолів: Петра, Андрія, Якова Зеведеєва, Іоана, брата його, Филипа, Варфоломія, Фоми, Матфея, Якова Алфеєва, Юди Якового, або Фадея, Симона Зилота і Матфія.

Іменинники 13 липня:

Андрій, Матвій. Пилип, Хома, Симон, Софрон.

13 липня народились:

1894 – Ісаак Бабель – письменник, драматург і режисер,  відомий своїми «Одеськими оповіданнями» та збіркою «Кінармія».

1896 – Борис Черановський – український і радянський авіаконструктор. Першим застосував трикутне крило на планері БІЧ-8, який було успішно випробувано 1929 р.

1910 – Петро Непорожній – учений, професор, доктор технічних наук. Під його керівництвом була успішно здійснена програма будівництва Рівненської та Запорізької атомних електростанцій, каскаду гідроелектростанцій на Дніпрі. Міністр енергетики СРСР (1962–1985). Під його керівництвом в Радянському Союзі була створена практично вся енергетична галузь.

1940 – Іван Сокульський – український поет, правозахисник, громадський діяч, один з авторів «Листа творчої молоді м. Дніпропетровська».

Події 13 липня:

1908 – відкрилися IV Олімпійські ігри у Лондоні, в яких вперше взяли участь жінки.

1920 – в Україні відкрилося товариство Червоного Хреста.

1923 – Британський парламент проголосував за закон, внесений леді Астор, який забороняв продаж алкоголю особам молодше 18 років.

1930 – відкриття першого чемпіонату світу з футболу, який пройшов в Уругваї.

1964 – Микита Хрущов був звинувачений Китаєм у капіталістичних методах управління країною.

1972 – на Харківському турбінному заводі розпочато серійний випуск турбін для атомних електростанцій.

Чи знаєте ви, що:

Священними тваринами в Україні є корова і коза. Коза символізує плодючу силу.

Священною комахою в українців є бджола. Існує повір’я, що коли римляни розпинали Ісуса, то збиралися забити цвяха Йому в живіт, однак туди сіла бджола і мучителі подумали, що цвях вже забили. Таким чином полосата комаха зменшила страждання Спасителя.

Священними птахами є лелека і журавель. Лелека приносить у вузлику дітей, а журавель уособлює люблячого чоловіка.

Священними членистоногими у нас є павуки. За повір’ям павуків не можна вбивати, їх варто просто виносити з хати, бо вони засновники і очисники світу.

Пісенними символами є тополя, що уособлює світове дерево і козацьку долю, та калина, що символізує дівочу долю.

Найсвятішим подарунком для українця є вишиванка, рушник або ж хустка – символи народної індивідуальності.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути