chrome firefox opera safari iexplorer

13 серпня: це цікаво знати

13 серпня 2020 о 00:05

Життя обчислюється миттєвостями, які хотілося б зупинити.
Леонід Сухоруков

У народі 13 серпня називали Євдокимове заговіння, оскільки з 14 серпня починається Успенський піст, що триватиме до 27 серпня. Зазвичай цей день використовували для приготування пісних страв. На щастя, в серпні є великий вибір овочів та фруктів.

У минулі часи наші пращури слідкували на Євдокима за сходом сонця: якщо воно при сході яскраво-червоне і незабаром ховається у хмари – можна чекати дощу. Вітер 13 серпня віщував сніжну зиму, а густий туман над лісом означав врожай грибів.

За церковним календарем 13 серпня відзначають Передсвято винесення древ чесного і животворчого Хреста Господнього. Також 13 серпня вшановують праведника Євдокима Каппадокіянина і мученицю Уліту.

Іменинники 13 серпня:

Євдоким, Улита, Яким, Веніамін, Сергій.

13 серпня народились:

1898 – Володимир Заболотний – український архітектор, засновник і президент Академії архітектури України, автор проекту будинку Верховної Ради України.

1904 – Олександр Кістяківський – видатний український біолог, орнітолог. Автор праць «Фауна України», «Визначник птахів УРСР».

13 серпня відзначають:

  • Всесвітній день шульги.

Події 13 серпня:

1648 – розгром армією Б.Хмельницького польського війська під Пилявцями.

1677 – розпочалася Перша чигиринська оборона від турецько-татарських військ.

1907 – у Нью-Йорку з’явились перші таксі.

1912 – французьким лікарем Г.Одіном було відкрито вірус раку.

1914 – царський уряд Росії ввів військову цензуру та заборонив випуск друкованих видань українською мовою.

1919 – Ленін наказав мобілізувати всіх більшовиків України на військові роботи.

1923 – Кемаля Ататюрка обрали першим президентом Туреччини.

1961 – у Берліні почали споруджувати стіну, яка розділила місто на західну і східну частину – відомий «Берлінський мур».

2002 – російський хірург Ренат Акчурін представив у Москві унікальний прилад, за допомогою якого можна робити надзвичайно складні операції на серці без його зупинки.

Чи знаєте ви, що:

13-те серпня вважається днем, коли було закінчено («в лето» 1073 року) першу давньоруську енциклопедію «Ізборник Святослава» – найдавнішу пам’ятку писемності Київської Русі.

«Ізборник» створювався для чернігівського князя Святослава Ярославича. Вважається, що він був переписаний з болгарського ориґіналу – збірника царя Симеона.

Існує ще «Ізборник» 1076 року. Тогочасна Русь вимагала книги, де читач міг знайти відповідь на питання: «Як жити людині?» Саме цим принципом, як визначальним, користувався її укладач Іоанн, формуючи свою «хрестоматію» так, аби вона сприяла духовному зростанню читачів, формуванню їх естетичної свідомості.

Цікаво, що висловами з «Ізборника» користувалися для написання своїх творів Володимир Мономах, Даниїл Заточник та ін.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути