chrome firefox opera safari iexplorer

26 серпня: це цікаво знати

26 серпня 2020 о 11:09

Хто має від Бога дар і не користується ним – злодій є.
Данило Туптало

26 серпня наші пращури прибирали в льохах та коморах, готуючи місце для зберігання врожаю, і щоб до зимових сховищ не пристала осіння гниль. Спостерігали у цей день за горобиною: якщо цвітіння горобини пізнє, можна очікувати довгої і теплої осені.

Вважалося, що сьогодні потрібно тричі обійти будинок з іконою Божої матері, щоб захистити житло від нечистої сили.

За церковним календарем 26 серпня відзначають віддання свята Преображення Господнього та вшановують перенесення мощей преподобного Максима Сповідника; знайдення мощей блаженного Максима, Христа ради юродивого, Московського; святителя Тихона, єпископа Воронезького, Задонського чудотворця; мучеників Іполита, Іринея, Авундія і мученицю Конкордію в Римі.

Іменинники 26 серпня:

Максим, Тихін, Іполіт, Оксана.

26 серпня народились:

1876 – Василь Юрчак – визначний драматичний актор галицької сцени кінця 19 – початку 20 ст.

1882 – Олександр Анохін – лікар, розробив систему фізичного виховання в школах, яку виклав у праці «Природна система фізичних вправ. Руська система гімнастики». Перший власник офіційного диплома «Тренер з важкої атлетики» (1908). Голова оргкомітету І Російської олімпіади (1913 р., м. Київ).

1887 – Дмитро Дяченко – український архітектор, майстер необароко, один із засновників українського стилю. Серед його робіт – комплекс Української сільськогосподарської академії, корпуси інститутів ветеринарії, тваринництва, Торговельної академії в Києві.

Події 26 серпня:

1657 – у Чигирині Гетьманом України (до повноліття Юрія Хмельницького) обрано Івана Виговського.

1728 – мореплавець Вітус Беринг відкрив протоку між Америкою та Азією, що була згодом названа на його честь – Беринговою.

1847 – Ліберія стала першою африканською державою, яка проголосила свою незалежність.

1945 – Українська РСР ратифікувала Статут ООН.

1991 – діяльність КПРС припинено на всій території Радянського Союзу.

2002 – Грузія вийшла зі складу СНД.

Чи знаєте ви, що:

Іван Виговський відіграв одну з провідних ролей у формуванні розвідки й контррозвідки України. На початку 1649 р. полковник Максим Нестеренко послав до Польщі з Переяслава розвідників. Проте, пізніше керування цими справами перейшло до Виговського. І він розвинув і зміцнив агентурну мережу, що сповіщала гетьмана про все важливе, що діялося не лише в Україні, але й у Польщі, Литві, Чехії, Моравії, Сілезії, Австрії, Османській імперії, Кримському ханстві та придунайських державах.

Ця мережа української розвідки була настільки розвинутою, що навіть і через 25 років лунали скарги польських вельмож на те, що козаки (вже у часи Петра Дорошенка) знають про всі задуми короля. Вони пропонували «добре пошукати» агентів серед українців, що входили в оточення короля Яна ІІІ Собеського.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути