chrome firefox opera safari iexplorer

3 жовтня: це цікаво знати

03 жовтня 2019 о 00:07

Ожиною терпкою пахне ліс,

на пагорбі замріялась яглиця…

Так хочеться щокою притулиться

до стану заворожених беріз.

Відчути лоскіт свіжої кори,

з берізоньками разом помовчати…

В неспокої щасливі, мов дівчата,

вони чекають шлюбної пори.

Дмитро Луценко

3 жовтня за дохристиянським календарем наші пращури відзначали осіннє свято Місяця. У цей час зазвичай відбувалося настаттє. Тобто, з’являвся молодий Місяць-молодик. І за його грою визначали, якою буде погода наступного місяця та взимку.

В уявленні давніх українців Місяць був вродливим парубком. Однак, як і всі красені, непостійним у стосунках із жінками. Спочатку він кохав Сонце, прекрасну панну в золотих шатах, однак минула лише перша їхня весна і він вже закохався у Зорю. Тоді Сонце своїм золотим мечем розрубало Місяць навпіл. От так Місяць і став щербатим.

За народним календарем 3 жовтня – день Євстафія (Астафія) Вітряка. Цього дня спостерігали за погодою і визначали напрямок вітру. Адже напрямок вітру в кожному з місяців осені визначає різну погоду. Наприклад, якщо у вересні східний вітер приносив ясні та теплі дні, то вже у жовтні він обіцяє хоч і сонячну, однак прохолодну погоду. Тож, якщо 3 жовтня вітер буде західним – це віщує дощі.

3 жовтня відзначали свято мельників, у цей день практично завжди дув сильний вітер.

Також у цей день було прийнято сікти капусту, оскільки вважали, що саме зараз капуста – найсмачніша.

За церковним календарем 3 жовтня православна церква вшановує великомученика Євстафія Плакиду, дружину його Феопистію та синів їхніх Агапія і Феопіста; мучеників та сповідників Михаїла, князя Чернігівського, і боярина його Феодора, чудотворців; преподобного і благовірного князя Олега Брянського.

Іменинники 3 жовтня:

Агапій, Євстафій, Олег, Михайло, Федор.

Ім’я Олег має скандинавське походження і означає «священний». У дитинстві Олег легко піддається чужому впливу і може швидко засвоїти погані звички. У школі хлопчики з цим ім’ям добре вчаться. Мають схильність до точних наук та самоаналізу. Дорослі Олеги важко знаходять спільну мову з оточуючими, оскільки здебільшого не можуть перемогти у собі відчуття зверхності. Ідеалом жінки для Олега є його мама. І тому, обираючи дружину, у першу чергу, він шукає в обраниці мамині риси характеру. Якщо дружина не зможе зрозуміти ці тонкощі, то між подружжям, зазвичай, установлюються ввічливі стосунки без проявів сильних почуттів. У стосунках з дітьми Олегам не вистачає терпіння.

3 жовтня народились:

1852 – Киріак Костанді – український художник-передвижник. Автор картин «У хворого друга», «В люди», пейзажів, портретів. Серед учнів К.Констанді – М.Греков, А.Шовкуненко.

1879 – Володимир Дорошенко – український бібліограф, літературознавець, перекладач, критик. «Князем української бібліографії» називали його сучасники.

1881 – Михайло Возняк – український літературознавець і фольклорист. Автор багатьох наукових праць, присвячених життю і творчості українських письменників, українського фольклору й театру, «Історії української літератури» в 3-х томах.

Події 3 жовтня:

1621 – перемога війська під проводом П. Сагайдачного під Хотином.

1812 – у Криму закладений Нікітський ботанічний сад.

1863 – президент США А.Лінкольн оголосив кожен останній четвер листопада Днем подяки.

1906 – міжнародним сигналом лиха затверджено сигнал SOS (раніше діяв сигнал CQD).

1917 – у Чигирині розпочався Всеукраїнський з’їзд козацтва, під час якого затвердили статут організації й обрали її Генеральну раду на чолі з Павлом Скоропадським.

1925 – відкрили Харківський державний театр опери та балету.

1926 – у Празі розпочався Перший український науковий з’їзд.

1929 – Королівство сербів, хорватів і словенців набуло офіційної назви Югославія.

1973 – у Києві встановлений пам’ятник поетесі Лесі Українці.

1990 – завершився процес об’єднання Східної й Західної Німеччини, щорічно відзначається як День Німецької єдності.

1993 – у Москві розстріляно танками будівлю Думи (Білий дім).

2003 – філософ, доцент кафедри культури ЛНУ ім. Івана Франка Станіслав Шендрик вчинив акт самоспалення на знак протесту проти незаконного продажу міською владою земельної ділянки, яка належала йому згідно із судовим рішенням.

Чи знаєте ви, що:

Про Місяць
Веселку можуть утворювати не лише сонячні промені, але й місячні. Щоправда, шанс побачити місячну веселку людина має лише в двох місцях на планеті – біля водоспаду Вікторія у Кентуккі (США) та на Гаваях. І до всього нічна райдуга людині здається білою, бо вона в кілька тисяч разів блідіше, ніж звичайна. Зафіксувати всі барви може лише професійна фототехніка.

Перші карти Місяця виготовив у 1609 році Томас Харріот.

Найбільший місячний кратер, видимий із Землі, називається Бейлі, або «поле загибелі». Він має площу приблизно в 26 тис. квадратних миль.

Місяць легший за Землю у 80 разів.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути