chrome firefox opera safari iexplorer

7 листопада: це цікаво знати

07 листопада 2020 о 00:04

«Ходімте в сад. Я покажу вам сад,

Де на колінах яблуні спить вітер.

А згорблений чумацький небо спад

Освітлює пахучі очі квітів.

Я покажу вам сливи на сучках,

Що настромились, падаючи мовчки.

Затисла груша в жовтих кулачках

Смачного сонця лагідні жовточки.»

Микола Вінграновський

У народі цей день називали «бабські або дідівські плачі». Як правило, наші предки в цей день відвідували кладовища, прибирали могили і запалювали церковні свічки.

За церковним календарем 7 листопада вшановують мучеників Маркіана і Мартирія; преподобних Мартирія, диякона, і Мартирія, затворника, Києво-Печерських; мученика Анастасія та праведницю Тавіфу.

Іменинники 7 листопада:

Мар’ян, Маркіян, Анастасій.

7 листопада народилися:

1857 – Дмитро Багалій – український історик, громадський діяч, доклав значних зусиль до організації та удосконалення системи вищої освіти в Україні. Член-засновник Української Академії Наук, з 1919 року голова Історично-філологічного відділу УАН.

1884 – Михайло Птуха – визначний український статистик і демограф, організатор науки, засновник Інституту демографії АН УРСР.

1888 – Нестор Махно – ватажок анархістського руху, керівник повстанських загонів у період Громадянської війни 1917–1923 рр. Неперевершений тактик ведення партизанської війни, розробив новий вид військової техніки – тачанку.

1936 – Микола Вінграновський – український письменник, режисер, сценарист, актор. Автор збірок поезій «На срібнім березі», «Київ», «Любове, не прощавай!», збірок віршів та повістей для дітей.

Події 7 листопада:

1708 – український гетьман Іван Мазепа з частиною свого війська з’єднався з військами шведського короля Карла XII біля села Горки.

1909 – у Львові створено Українську студентську спілку.

1917 – Центральна рада прийняла 3-й Універсал, яким проголосила створення Української Народної Республіки.

1919 – в Ізяславі УНР і Польська Республіка підписали протокол про встановлення демаркаційної лінії між українськими і польськими військами.

1928 – у Харкові офіційно відкрито Держпром, один з перших українських хмарочосів.

1941 – німецька авіація потопила теплохід «Вірменія» поблизу Севастополя. Загинуло понад 5 тис. чоловік.

Чи знаєте ви, що:

Про Миколу Вінграновського

У 1955 році Олександр Довженко, уже відомий режисер, формував власний клас у Москві в Інституті кінематографії. Подивився і на стрункого красеня, степовика Вінграновського.

«Він весело розглядав мене, – не раз згадував поет у зрілі роки. – Помітив мідну дротину, якою я зшив підметки з передами на балетках. Я почервонів. Довженко запитав, що я читав на екзаменах. Я читав «Гонту в Умані» – трагічний розділ з поеми «Гайдамаки» Шевченка. Прочитав його і Довженкові. Він встав і зміненим, беззаперечним, владним голосом сказав, що забирає мене з собою у Москву».

«Коли Довженкова дружина Юлія Солнцева взялася за постановку його «Повісті полум’яних літ», я відчув, що головний герой твору Іван Орлюк – це я, – писав у спогадах письменник. – Сорок п’ять акторів пробувалися на роль. Я – серед трьох останніх. Мені пощастило – художня рада «Мосфільму» затвердила мене, нікому тоді не відомого студента третього курсу». Після виходу фільму, його придбали понад 130 країн світу».

Вінграновський отримав призи у Лондоні, Лос-Анджелесі, а на Міжнародному кінофестивалі в Каннах актор був відзначений золотою медаллю за кращу чоловічу роль. З цієї медалі (а це золото найвищої проби) актор поставив своїй матері зуби, а потім відбулася розмова з представниками КДБ, які вимагали повернути її у державну власність.

У Москві всі кіоски і навіть паркани були обклеєні портретами Вінграновського, а він після закінчення кіноакадемії йшов влаштовуватися на роботу до Київської кіностудії помічником режисера третьої категорії. Світ належало ще завойовувати.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути