chrome firefox opera safari iexplorer

12 грудня: це цікаво знати

12 грудня 2019 о 00:03

«Как же вы не заметили? Мы же сегодня над моей Украиной дрались... А воздух? Другой. А  небо? Голубее. А земля – зеленее».
(З кінофільму «У бій йдуть одні «старики»)

У дохристиянські часи 12 грудня наші пращури відзначали свято Калити. Ці дні вважалися найкоротшими перед зимовим Сонцестоянням, а Калита – пісний корж, якраз і була символом сонця. Її прив’язували до сволока і парубки, проїжджаючи на коцюбі під калитою, повинні були її відкусити, при цьому їх намагалися розсмішити і не дати вкусити коржа. Зрозуміло, зменшення калити символізувало зменшення світлового дня.

У християнські часи у народі 12 грудня, вшановуючи Парамона або Передандрія, молодь ходила вночі до річок слухати Воду: тиха вода віщувала добру теплу зиму, бурхлива – холоди, буревії й завірюхи.

За церковним календарем 12 грудня вшановують мученика Парамона і з ним 370 мучеників; мученика Філумена; преподобного Акакія Синайського; преподобного Нектарія Києво­Печерського; священномученика Авіва, єпископа Некреського.

Іменинники 12 грудня:

Ольга, Неоніла, Іван, Парамон, Акакій, Філумен.

12 грудня народились:

1890 – Андрій Мельник – військовий і політичний діяч, полковник армії УНР, голова Проводу ОУН.

1928 – Леонід Биков – український актор, режисер і сценарист. Ролі: Богатирьов («Дорога моя людина»), Акішин («Добровольці»), Альошка («Альошкина любов»), Гаркуша («На семи вітрах»). За фільми «В бій ідуть лише “старики”» та «Ати-бати, йшли солдати» нагороджений Шевченківською премією.

12 грудня відзначають:

  • День сухопутних військ України.
  • Міжнародний день нейтралітету.

Події 12 грудня:

1674 – у Києво-Печерській друкарні вийшов перший короткий нарис історії України – «Синопсис».
1764 – російська імператриця Катерина II скасувала Гетьманщину в Україні.
1818 – у Полтаві було відкрито Інститут шляхетних панянок.
1979 – Політбюро ЦК КПРС ухвалило ввести радянські війська в Афганістан.

Чи знаєте ви, що:

Коли Леоніда Бикова нагородили Державною премією імені Тараса Шевченка за фільми «У бій йдуть одні «старики» й «Ати-бати, йшли солдати», то Леонід Федорович сказав, що не гідний такої високої нагороди.

На вручення не приїхав. Коли про це доповіли першому секретарю ЦК КПУ Володимиру Щербицькому, який дуже любив Бикова, той розпорядився: якщо лауреат не може забрати премію через тяжкий стан здоров’я, то її потрібно доставити додому. Так і зробили. Биков одержав премію прямо в ліжку, і на всі його заперечення відповідь була одна: «Таке побажання товариша Щербицького, який вас любить і цінує».

Видатний актор передчував свою смерть. Під час зйомок картини «Прибулець – 73» Леонід Биков пише дивний лист-заповіт на ім’я своїх друзів Миколи Мащенка та Івана Миколайчука. Лист, за спогадами його дочки Мар’яни, було написано на невеличкому аркушику в стилі батька з назвою «А якщо це кінець…».

«…Нехай хтось один скаже слово «прощавай», і все. Не треба цирку, так званого з почестями. Після цього «дерболизнути», хто скільки може. А потім нехай 2-га ескадрилья вріже «Смуглянку» від початку і до кінця…» (За мат. ZN.UA)

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути