chrome firefox opera safari iexplorer

19 грудня: це цікаво знати

19 грудня 2020 о 00:30

«Засміятися добрим, світлим сміхом може тільки лише глибоко добра душа».
Микола Гоголь

У народі в день святого Миколая дітей колись вітали в особливий спосіб. Найповажніший у родині чоловік перевдягався в «дідуся Миколая», заходив до оселі та дарував подарунки дітям. Колись говорили, що «Святий не обійде жодну хатину і обдарує кожну дитину!». І лише він мав право, вручаючи гостинці, згадувати добрі та соромити за погані вчинки дітлахів.

За повір’ям, у святого Миколая є дві книги – чорна і біла, куди ангели записують усі людські справи. Від того, яких записів більше – залежить, що отримає людина: подарунок чи різки.

Що ж до погоди, то під цю пору зима остаточно перебирала свої права, а тому й казали, якщо на Миколу зима слід замітає, то дорозі не встояти. Однак якщо зиму привезли на санях вже до Миколи, то чекай відлиги.

В Україні святого Миколая вшановують два рази на рік 19 грудня та 22 травня. Він завжди був одним з найулюбленіших святих. «Микола – другий після Бога заступник», – говорили колись у народі. Адже святий Миколай, як при житті, так і після смерті вважався охоронцем мореплавців, невинно засуджених, звичайно, дітей і навіть тварин.

За церковним календарем 19 грудня вшановують святого Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця. Він народився близько 280 року у місті Патарі в Малій Азії. Його батьками були правовірні християни. За поширеною легендою святий Миколай, будучи немовлям, вже творив чудеса: після народження стояв на ніжках, а по пісних днях відмовлявся від материнського молока. Пізніше він відцурався й від мирського життя. Спадщину роздав бідним. Помер у 345 році. Похований у храмі міста Мир.

Іменинники 19 грудня:

Микола.

Ім’я Микола має давньогрецьке походження від імені Ніколаос і перекладається, як «переможець народів». Микола з дитинства росте міцним і здоровим. Не дістає примхами батьків, через що вони недостатньо приділяють йому уваги. Вчиться добре. Працьовитий і дружелюбний. Однак на посаді керівника може бути деспотом. Не вміє контролювати своїх емоцій. Легко закохується. І може одружитися відразу після знайомства. Любить дітей і балує їх.

19 грудня народились:

1861 – Микола Андрусов – геолог, знавець неогенових відкладів, палеоеколог, дослідник Чорноморського басейну. Праці М.Андрусова складають епоху в стратиграфії, палеонтології, палеографії, палеоекології, океанології і досі є неперевершеним зразком наукової чіткості та точності.

1907 – Микола Скуба – український поет. Автор збірок поезій «Перегони», «Демонстрація», «Пісні», «Нові пісні», «Сопілка».

1919 – Микола Лукаш – український перекладач, мовознавець і поліглот (поетичні та прозові переклади з 18 мов). Здійснив перший переклад українською «Фауста» Ґете (працював над ним 18 років).

1920 – Микола Руденко – український поет, прозаїк, філософ, громадський діяч, правозахисник. Автор збірок поезій, романів та повістей («Вітер в обличчя», «Остання шабля», «Чарівний бумеранг» та ін.). Член-засновник, керівник Української Громадянської Групи сприяння виконанню Ґельсінських угод. Герой України.

1963 – Сергій Кульчицький – Генерал-майор Національної гвардії України. Загинув на передовій у 2014 році, в результаті збиття його гвинтокрила Мі-8 поблизу гори Карачун. Герой України.

19 грудня відзначають:

     

  • День адвокатури.
  • Міжнародний день допомоги бідним.

Події 19 грудня:

1917 – у Києві почався перший всеукраїнський з’їзд Рад.

1917 – видруковано перший грошовий знак Української Народної Республіки – купюру вартістю у 100 карбованців.

1927 – у Москві закінчився XV з’їзд ВКП(б), на якому були схвалені директиви з першого п’ятирічного плану і проголошено курс на колективізацію. З’їзд також підтвердив виключення з партії Троцького, Зінов’єва та інших членів-опозиціонерів і проголосив про ліквідацію троцькізму як ворожої більшовизму течії.

1941 – після невдалої спроби захопити Москву і першої у Другій світовій війні поразки німецьких військ Адольф Гітлер прийняв на себе командування армією і провів кадрові перестановки серед вищих армійських офіцерів.

1984 – у Пекіні прем’єр-міністри Великої Британії Маргарет Тетчер і КНР Чжао Цзіян підписали угоду про повернення в 1997 році британської колонії Гонконг під юрисдикцію Китаю при умові збереження в ньому протягом наступних 50-ти років капіталістичної системи.

1986 – радянський лідер Михайло Горбачов віддав розпорядження звільнити відомого правозахисника Андрія Сахарова і його дружину Олену Боннер із заслання в Горький, міста, закритого для відвідування іноземцями.

Чи знаєте ви, що:

Звичай дарувати подарунки 19 грудня вперше виник у Голландії приблизно в XIV ст. у пам’ять про те, що Святитель таємно підкинув у вікно бідному жителю Мир мішечки з золотом, і цим не допустив блудного падіння трьох його доньок.

З Голландії цей звичай став швидко розповсюджуватися на сусідні країни. Остаточно ж традиція дарувати дітям подарунки саме на Різдво (25 грудня) стала популярною в Європі у XIX сторіччі. Щоправда, історія дещо видозмінилася. Вважалося, що святий Миколай підкинув золото не через вікно, а через пічну трубу. Тому діти ставили під піч або біля каміну свої черевички, куди вночі Святий мав покласти дарунки.

«Рідна країна»

 

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути