chrome firefox opera safari iexplorer

3 грудня: це цікаво знати

03 грудня 2020 о 00:06

Любов виникає з любові; коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю.
Григорій Сковорода

У народі 3 грудня говорили: «На Прокла нечисть проклинай!». Вважалося, що злі сили перечікують холоднечу під землею, але в якийсь момент можуть вистрибнути звідти, щоб нашкодити людині. Для цього 3 грудня виголошували захисні змови, які могли бути як у формі молитви, так і у формі лайки. Проклу молилися про захист від нечисті.

З цього часу встановлюється санний шлях, а тому, часто моляться святому Проклу про благополуччя та удачу в мандрівках і поїздках.

За церковним календарем 3 грудня відзначають Передсвято Введення в храм Пресвятої Богородиці та вшановують преподобного Григорія Декаполита; святителя Прокла, архієпископа Константинопольського; преподобного Діодора Юр’єгорського; мученика Дасія; мучеників Євстафія, Феспесія і Анатолія; священномучеників Нирса, єпископа, та Йосипа, учня його, Іоана, Саверія, Ісакія та Іпатія, єпископів Персидських; мучеників Азата, скопця, Сасонія, Феклу, Анну та інших багатьох мужів і жінок, що в Персиді постраждали.

Іменинники 3 грудня:

Анатолій, Іван, Іпатій, Савелій, Григорій, Фекла.

3 грудня народились:

1722 – Григорій Сковорода – український просвітитель-гуманіст, філософ, поет, педагог.

1877 – Степан Рудницький – український географ і картограф, академік. Основоположник української політичної та військової географії.

1897 – Андрій Головко – український письменник. Автор п’єс, сценаріїв, збірок оповідань, повістей та романів «Можу», «Бур’ян», «Мати», «Артем Гармаш» та ін.

1898 – Михайло Кошкін – український радянський конструктор-танкобудівник, начальник конструкторського бюро танкобудування Харківського заводу, де створили славетний танк Т-34.

3 грудня відзначають:

  • Міжнародний день людей з інвалідністю.
  • Всесвітній день комп’ютерної графіки (Міжнародний день дизайнерів і аніматорів).

Події 3 грудня:

1920 – польський сейм ліквідував територіальну окремішність Галичини. Для позначення етнічної території Східної Галичини введено термін «Східна Малопольща», зникли з вживання слова «українець», «український», вводилися «русин», «руський».

1932 – Постановою Ради Народних Комісарів УСРР заборонено торгівлю м’ясом і худобою в областях України, які ухиляються від виконання плану заготівлі м’яса. Постанова стала однією з причин Голодомору 1933 року.

1976 – у Києві зданий в експлуатацію Московський міст через Дніпро.

1991 – реагуючи на результати Всеукраїнського референдуму 1 грудня, президент СРСР Михайло Горбачов у своєму телевиступі заявив: «Країна в небезпеці, вітчизна в небезпеці».

1992 – Генеральна Асамблея ООН проголосила цей день Міжнародним днем інвалідів.

2004 – Верховний Суд України ухвалив рішення, згідно з яким результати виборів Президента України 21 листопада 2004 року були сфальсифіковані (дії Центральної виборчої комісії визнано незаконними, а протокол ЦВК – недійсним).

Чи знаєте ви, що:

На відміну від багатьох мудреців, Григорій Сковорода не протиставляв душу й тіло, усвідомлюючи, що людина – це поєднання одного та іншого, а відтак вона мусить ставитися однаково дбайливо до обох частин своєї натури.

«…Щоденно підкидай у душу, як у шлунок, слово або вислів», «…те, що побачиш і почуєш, перетворюй у споживний і рятівний сік…». Про спілкування з різними людьми він говорив: «Їжа добра, але що з того, якщо вона не подобається твоєму шлунку».

Сковорода мав неабияку обізнаність з медичними теоріями античних лікарів. Він, міркуючи про здоров’я, радив хлопчикам і юнакам вживати холоднішу, а старим – теплішу їжу, і тлумачив цю думку так: з гарячої їжі розвивається зайва вологість, а звідси – катар, нежить, гній – вологість, згущена жаром.

Плутарх теж вважав причиною всіх хвороб надлишок вологи в тілі: «Хвороба – всяка зараза і запалення не можуть прищепитися, коли тіло холодне, позбавлене слизу і легке, як корок, то зроби його тоншим, скорочуючи надмірну їжу й уникаючи вогню, породженого вином, звідки всі пороки душі, а з останніх, у свою чергу, – всі хвороби тіла».

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути