chrome firefox opera safari iexplorer

25 травня: це цікаво знати

25 травня 2020 о 00:06

«Сердяться слабкі душі, сильні – ненавидять або прощають».
Григір Тютюнник

У народі 25-того травня колись вшановували святого Єпіфанія, про якого говорили: «Якщо Єпіфан вранці зодяг червоний жупан, то все літо буде сухе й спекотне».

За церковним календарем 25 травня вшановують святителя Єпіфана; святителя Германа; преподобного Діонісія; святителів Савина і Полувія.

Іменинниками 25 травня є:

Денис, Герман, Єпіфан.

25 травня народились:

1891 – Адальберт Ерделі – український живописець, один з основоположників закарпатської школи образотворчого мистецтва.

1905 – Олександр Корнійчук – письменник, громадський діяч, драматург, публіцист. Автор п’єс «Загибель ескадри», «Платон Кречет», «Над Дніпром», «Пам’ять серця».

25 травня відзначають:

  • День зниклих безвісти дітей.
  • День філолога.
  • Останній дзвоник.
  • Віддання свята Вознесіння Господнього.

Події 25 травня в Україні:

1771 – у Петербурзі видано урядовий указ про дозвіл тисячі козаків оселитися поблизу Азова.

1996 – у Києві відновлено пам’ятник княгині Ользі, зруйнований у 1919 році.

Це цікаво:

Наші дохристиянські предки вважали, що травень – це місяць Ярила – Бога весняних робіт, любові, заступника сівачів і хліборобів. Ще раніше його називали Урай, Урій, Рій та Володар. За народними переказами – це був юнак у білому полотняному одязі, босий. На голові він мав вінок з квітів, а у руці тримав житні колоски, любив їздити на коні й опікувався земними плодами: зеленню, врожаєм зернових. Зображувався як символ весняного розквіту і любові.

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути