chrome firefox opera safari iexplorer

23 жовтня: це цікаво знати

23 жовтня 2019 о 00:08

«Геній – це той, хто, знаючи про свій визначний талант, продовжує наполегливо працювати.»
Андрій Крижанівський

У народі 23 жовтня визначали, якою буде зима. Якщо ріжки місяця цієї ночі показували на північ – зима мала бути ранньою і морозною, а якщо на південь – пізньою і теплою. І оскільки Місяць зараз сходить рано, є нагода поспостерігати.

За церковним календарем 23 жовтня вшановують мучеників Євлампія та Євлампію;, преподобного Амвросія Оптинського; святого Амфілохія, єпископа Володимиро­Волинського; собор Волинських святих; блаженного Андрія, Христа ради юродивого, Тотемського; мученика Феотекна; преподобних Вассіана та Феофіла, сповідника.

Іменинники 23 жовтня:

Андрій, Євлампій, Феофіл, Амвросій, Євлампія.

23 жовтня народились:

1893 – Пилип Козицький – український композитор, музикознавець, педагог, громадський діяч. Один з організаторів і керівників Музичного товариства імені Миколи Леонтовича.

Події 23 жовтня:

1545 – після чергового зруйнування фортеці у 1538 році українськими козаками, турки і татари вирішили забрати її собі і почали знову відбудовувати. Дізнавшись про задум ворогів, козаки вийшли у море на 32 човнах-чайках, підійшли до укріплення Ачі-Кале (Очаків), розбили великий загін турків і захопили його. У цій битві кримський хан ледве не втрапив до козаків у полон.
1946 – розпочалося перше засідання Генеральної Асамблеї ООН.
2001 – компанія Apple представляє перший iPod.

Чи знаєте ви, що:

Матеріали Центрального історичного архіву нашої країни і російських державних архівів свідчать: козацькі човни і довбанки в освоєнні Чорноморського басейну випередили московські судна на два з половиною сторіччя!

Усередині XV сторіччя почастішали набіги турків в Україну. У 1475 році вони заволоділи Кафою (нині Феодосія), кілька років по цьому увесь Крим став васальним придатком Туреччини. Кримські татари нахабніли чимдуж, і вже 1482 року хан Гірей спустошив Київ. Козаки терпіли кілька десятків років, і лише в 1523-му дали першого відкоша ворогові. Свою звитягу вони засвідчили успішним походом на Тамань.

А перший збройний вихід у Чорне море на човнах і довбанках припадає на 1538 рік: спаливши Очаків, козаки вперше дали зрозуміти, хто на Чорному морі може бути господарем! Османська імперія, досі непереможна морська держава, остаточно втратила свою монополію на Чорне море після низки морських походів козаків до берегів Оттоманської Порти на початку XVII сторіччя.

Змусивши ворогів поважати українську присутність на Чорному морі, козаки водночас дедалі настійніше відбивали у турків охоту до загарбницьких набігів на Європу. Монастир під Стамбулом – не єдиний на берегах Чорного і Середземного морів, що був заснований і на той час контрольований запорожцями (найвідоміші – Афонський, Сінайський). Це є ще одним підтвердженням того факту, що першим утвердився на Чорному морі не російський флот, а чайки українського козацтва.

Незмінні перемоги козаків змусили турків ще у 1649 році укласти «угоду визнання». У цій угоді, зокрема, козакам дозволено вільно плавати в Чорному та Середземному морях, купців звільнено від мита і податків, наміснику «Війська Запорозького і народу його» дозволено перебувати у Стамбулі з відповідними почестями і в безпеці тощо. (За мат. «України молодої»)

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути