chrome firefox opera safari iexplorer

31 жовтня: це цікаво знати

31 жовтня 2020 о 00:08

«В лісі осінь, так пахне грибами,
Жовте листя летить і летить.
Верби схилені над ставами,
У намисті калина стоїть.
Стало тихо, пташок немає,
Відлетіли у теплий край.
Тільки білка вгорі стрибає
І шепочеться листям гай.»
Надія Красоткіна

Жовто-багряна казка середнього місяця осені вже підійшла до завершення, і до оповіді береться інший – абсолютно непередбачуваний казкар – листопад. Його казки – це завжди імпровізація, можливо, не така яскрава, як у попередників, однак щоразу це цілий світ – світ відтінків і напівтонів.

У народі 31 жовтня вшановували Луку, який вважався покровителем іконопису. Цього дня вже звозили сіно з далеких відстаней, бо за день починався місяць, що замикає ворота осені, а тому й казали: «Як не подбаєш до Луки, то не буде ні хліба, н муки».

За церковним календарем 31 жовтня вшановували апостола та євангеліста Луку; преподобного Йосипа, ігумена Волоцького, чудотворця; мученицю Марину та преподобного Юліана.

Іменинники 31 жовтня:

Йосип, Юлій, Лука, Марина, Злата та Юліана.

Ім’я Йосип має давньоєврейське походження і означає «прибуток». Маленькі Йосипи дуже перебірливі в усьому, однак з віком ця риса характеру зникає і з них виростають добрі, людяні чоловіки. Турботливі батьки. Причому, зазвичай у Йосипів не менше двох дітей, про яких вони турбуються до кінця життя. Перший шлюб може бути невдалим. Однак у другому вони щасливо доживають до старості. Частіше всього працюють у мистецтві та торгівлі.

31 жовтня народились:

1853 – Микола Кибальчич – винахідник і революціонер-народник. Автор схеми першого у світі реактивного літального апарату. Страчений за співучасть у замаху на імператора Олександра II.

1883 – Михайло Злобинець (кобзар Домонтович) – культурно-освітній діяч, поет, бандурист. Організатор та керівник ансамблю бандуристів, майстер з виготовлення бандур. Автор «Самовчителя гри на кобзі або бандурі», збірника творів для бандури.

31 жовтня відзначається:

  • Міжнародний день економії.
  • Міжнародний день Чорного моря.

Події 31 жовтня:

1941 –на горі Рашмор (США) завершене спорудження найбільшого пам’ятника світу – 18-ти метрових головиів чотирьох президентів.
1944 – в Аушвіці відбулася остання масова страта в газовій камері.
1952 – у Тихому океані США провели випробування першої водневої бомби.
1961 – почала діяти найбільша в СРСР теплова електростанція – Придніпровська ГРЕС.
1973 – Собор єпископів Української Автокефальної Церкви прийняв постанову про єдність Української Православної Церкви.

Чи знаєте ви, що:

Перші згадки про Чорне море зустрічаються у документах, що датуються V століттям до нашої ери. Саме по Чорному морю Ясон і аргонавти йшли в Колхіду за золотим руном.

Характерною рисою Чорного моря є повна (за винятком деяких бактерій) відсутність життя на глибинах понад 150–200 м. Справа в тому, що глибинні шари Чорного моря насичені сірководнем.

Єдиний великий півострів Чорного моря – Кримський.

У Чорному морі живе 2500 видів тварин. Це дуже небагато (для порівняння, у Середземному – близько 9000 видів). На дні Чорного моря живуть мідії, устриці й молюск – хижак рапан, занесений з кораблями з Далекого Сходу.

Єдина масова акула, що живе в Чорному морі – це колюча акула катран. Вона боїться людей і рідко підходить до берега. Для людини ж небезпеку становлять спинні плавці катрана з великими отруйними шипами.

Гори навколо Чорного моря постійно ростуть, а саме море збільшується. І, якщо гори підростають усього на кілька сантиметрів за сторіччя, то море наступає зі швидкістю 20–25 сантиметрів за той же час. Древні міста Тамані вже зникли на дні морському.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути