chrome firefox opera safari iexplorer

30 грудня: це цікаво знати

30 грудня 2019 о 00:03

«По хмаринах сухої пороші,
По крижинах заметених рік –
Він іде, він уже на порозі,
Подарований долею рік.»
Петро Перебийніс

У дохристиянські часи наші предки, зустрічаючи своє Новолітування, вважали поганою прикметою проспати схід сонця. Якщо людина не постояла під першими променями небесного світила і не помолилася: «Просвіти очі мої і подаруй мені світ твій красний», то не варто було і сподіватися на добрий рік.

У народі ж 30 грудня, вшановуючи Даниїла, казали: «Якщо на Даниїла з’явиться іній – Різдво буде теплим». А ще старі люди колись казали, що на Новий рік дня прибавляється на заячий скік. Старий рік у ноги, Новий у пороги. І як зустрінеш Новий рік – таким буде цілий рік.

За церковним календарем 30 грудня вшановують пророка Даниїла та трьох отроків: Ананії, Азарії та Мисаїла; а також преподобного Даниїла, сповідника.

Іменинниками 30 грудня є:

Ананій, Данило, Стефан та Азарій.

30 грудня народились:

1906 – Святослав Гординський – український поет, художник, графік, мистецтвознавець, громадський діяч. Автор збірок «Барви і лінії», «Буруни», «Слова на каменях», «Сурми днів», «Перший вал» та ін. Автор мозаїк і розписів понад 30 українських церков за кордоном (собори у Вінніпезі, Мельбурні, Мюнхені, Римі).

«Мене цікавили й інтригували нові форми мистецтва. Я почав поволі усвідомлювати собі, що нові форми можна добре поєднувати з мотивами українського народного мистецтва і кілька моїх графічних праць, які я подав на французькі виставки, були успішні…» (Святослав Гординський)

1912 – Андрій Сова – український актор, гуморист, майстер художнього слова. Народний артист України. Знявся у 45 фільмах («Танкер Дербент», «Стара фортеця», «Я чорноморець», «Морський яструб», «Два бійці», «У далекому плаванні», «Блакитні дороги», «Максимко», «Розвідники», «Таємничий острів», «Королева бензоколонки» та ін.). З 1995 р. в Україні започатковано конкурс артистів естради його імені.

Події 30 грудня:

1616 – вийшов друком «Часослов» – перша друкована книга в Києві.

1699 – указ Петра I про перенесення святкування Нового року з 1 вересня на 1 січня (20 грудня за ст. ст.).

1853 – США купили в Мексики південну частину майбутніх штатів Аризона та Нью-Мексико.

1922 – утворено СРСР.

1947 – зрікся престолу король Румунії Міхай I.

1999 – Верховний Суд України визнав статті Кримінального кодексу, що передбачали смертну кару, неконституційними.

Чи знаєте ви, що:

8 маловідомих фактів про людське тіло:

     

  1. Кількість волосся

На тілі середньостатистичної дорослої людини така сама кількість волосся (відомого як пух), як у шимпанзе. Різниця в тому що, у випадку людини, волосся набагато тонше, ніж у шимпанзе. Також у нашому випадку волосся втратило свою захисну функцію. Така ситуація з волоссям на тілі безперечно виникла через еволюцію та носіння одягу для захисту від холоду.

     

  1. «Гусяча шкіра»?

У вас досить часто могло виникати відчуття, відоме як гусочка. Це піломоторний рефлекс, реакція, яка б виникла у людини в минулому: волоски на тілі піднімаються, щоб захистити його від холоду та інших небезпек, наприклад диких тварин. Очевидно, що зараз ця функція є непотрібною. Хоча ми більше не маємо такої кількості волосся на тілі, шкіра продовжує реагувати так само.

     

  1. Кліпання

Людина проводить п’ять років свого життя кліпаючи. Можливо, ви вже знаєте, що це дуже важливо для очей, адже кліпання захищає та доглядає їх. Кліпання зволожує ваші очі та дає їм відпочити, вони ж не можуть постійно залишатися відкритими. Кліпання – це також і захисний імпульс, адже ви кліпаєте тоді, коли щось наближається до вашого обличчя.

  1. Кислота у шлунку

У нашому шлунку міститься хлоратна кислота, яка виробляється його клітинами. У промисловості цей вид кислоти вважається дуже їдким, саме тому її використовують у металургії. Втім, слизове покриття на стінках шлунку захищає вас від руйнівного впливу кислоти, саме тому вона не завдає вам шкоди.

  1. Бактерії та клітини

Організм люди – це величезне скупчення бактерій. Насправді, згідно з результатами підрахунків, число бактерій у декілька разів перевищує кількість клітин (співвідношення десь один до десяти). Звісно, це в жодному разі не означає, що всі бактерії в організмі шкідливі для вашого здоров’я. Серед них є й корисні, які допомагають підтримувати організм у хорошому стані.

     

  1. Подрімати корисно

Подрімати протягом 20 хвилин корисно для вашого здоров’я. Це покращує концентрацію, настрій та продуктивність праці. Тим не менше, довший сон може мати негативні наслідки. Ви можете почуватися більш втомленими та дратівливими.

     

  1. Мертві клітини

Кожного дня ваш організм позбувається від величезної кількості мертвих клітин, переважно клітин шкіри. Це приблизно два кілограми мертвих клітин на рік.

     

  1. Чутливість

Як ви вже знаєте, у тілі людини дуже велика кількість нервових закінчень, які дають нам змогу відчувати навколишнє середовище. Найбільш чутливі знаходяться на губах та пальцях, а найменш чутливі – на середині спини. (З сайту poradnyk.com.ua)

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути