chrome firefox opera safari iexplorer

4 січня: це цікаво знати

04 січня 2021 о 00:05

«Хто не воює проти лжі,
І терпить підлості чужі,
Заходить, наче осквернитель,
В святиню власної душі.»
Дмитро Павличко

4 січня відзначається день Анастасії Путорозрішниці. До цієї святої звертались у молитвах для легкого протікання вагітності та пологів. Цього дня, з молитвою до святої, жінки вишивали рушник, який мав допомогти благополучно народити.

У народі примітили, яким буде день на Анастасію, таким буде і жовтень. Наші пращури спостерігали за хмарами: якщо вони пливли проти вітру, то очікували снігопаду.

За християнським календарем вшановують великомученицю Анастасію Узорішительницю; мучеників Хрисогона, Феодотію, Євода, Євтихіана та інших.

Іменинники 4 січня:

Анастасія, Еводій, Евтіхіан, Феодотія.

4 січня народились:

1837 – Павло Житецький – перший історик української літературної мови, автор наукових досліджень і публікацій про українські писемні пам’ятки, зокрема Пересопницьке Євангеліє, «Енеїду» І. Котляревського, народні думи та ін. Лінгвістично обґрунтував концепцію безперервного розвитку українського народу, його мови і традиційної культури з часів Київської Русі.

1920 – Мирослав-Іван Велигорський – дослідник історії української культури, освіти, організатор громадського життя українців Канади.

Події 4 січня:

1494 – виданий звід православних пісень «Осмогласник» – перша книга в південнослов’янських державах, надрукована кирилицею.

1873 – у Львові засновано Літературне товариство імені Тараса Шевченка.

1905 – у ході російсько-японської війни російські війська здали обложену японцями фортецю Порт-Артур.

1919 – Рада Східної Галичини прийняла рішення про приєднання до України.

1919 – Центральна Рада заборонила обіг в Україні російських, німецьких і австрійських грошей.

1943американський журнал «Тайм» підвів підсумки 1942 року і назвав «людиною року» Сталіна.

1951війна в Кореї: війська КНДР за підтримки китайців повторно взяли Сеул.

1970«Бітлз» востаннє працювали разом під час запису пісні Let It Be для однойменного альбому.

1992Албанія та Узбекистан визнали незалежність України.

2004 – в результаті Революції троянд президентом Грузії був обраний Михайло Саакашвілі.

2004марсохід «Спіріт» здійснив посадку на Марсі.

2010 – відкрито найвищий хмарочос у світі – Бурдж Халіфа.

Чи знаєте ви, що:

Бурдж Халіфа (стара назва «Бурдж Дубай») – найвищий хмарочос у світі, розташований у місті Дубай, Об’єднані Арабські Емірати. На сьогодні він є найвищою спорудою планети. Хмарочос сягає 828 метрів і складається з 162 поверхів. Вартість спорудження – 4,1 млрд доларів США.

Проект хмарочосу був розроблений американською компанією Skidmore, Owings and Merrill. Архітектор Адріан Сміт був дизайн-партнером до 2006 р. Особливості споруди включають у себе Y-формові плани поверхів, які будуть максимізувати вид на Перську Затоку. Зовнішній дизайн споруди буде складатись з 142 000 м² дзеркального скла, яке спеціально виготовляють у Сирії. Екстер’єр будинку спроектований таким чином, щоб конструкції скла та металевих рам могли витримати екстремальні температури регіону.

Бурдж Халіфа збудовано південнокорейською компанією Samsung, яка також будувала Вежі Петронас у Малайзії. 17 січня 2009 р. будівля досягла своєї цільової висоти 828 метрів, а 4 січня 2010 р. вона була офіційно відкрита.
Якщо до 4 січня робочою назвою будівлі було Бурж Дубаї, то під час відкриття башту було перейменовано на «Бурж Халіф» на честь президента ОАЕ шейха Халіфа.

Засклена площа будівлі рівна п’яти футбольним полям. У будівлі 162 поверхи, а площа його внутрішніх приміщень становить понад 1 млн кв.м. Висота будівлі – 828 метрів. У хмарочосі 57 ліфтів найшвидшої у світі системи, рухаються кабінки зі швидкістю 18 метрів на секунду. Також тут є автономна система електропостачання – 60-метрова повітряна турбіна і величезні сонячні батареї.

Вежу видно з відстані 90 кілометрів. Хмарочос зводили шість років. Завдяки тому, що продаж почався задовго до завершення будівництва, забудовнику вдалося реалізувати 90% площі. Кожному покупцю-іноземцю автоматично видається резидентська віза, від якої до громадянства ОАЕ – всього один крок.

Зараз велика частина будівлі, в якій розташовані шикарні квартири і готель, дизайн якого розробив Джорджіо Армані, пустує, але забудовник розраховує, що у вежі будуть жити і працювати 12 тисяч людей. З часом навколо вежі з’являться готелі, торговий центр, офісні та житлові будівлі, а також, як обіцяють, найвищий у світі «танцюючий фонтан».

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути