chrome firefox opera safari iexplorer

18 березня – 92 роки від дня народження Федора Муравченка, видатного констурктора авіадвигунів

18 березня 2021 о 06:20
uk.wikipedia.org

Академік, Герой України Федір Муравченко упродовж багатьох років був незмінним генеральним конструктором Запорізького машинобудівного конструкторського бюро «Прогрес». Творець понад 50 модицікацій авіаційних двигунів.

Майбутній конструктор народився 18 березня 1929р. в Запоріжжі-Грудуватому Синельниківського району, що на Дніпропетровщині, в родині колгоспників Михайла Юхимовича та Варвари Миронівни Муравченків. 

Закінчив авіамоторобудівний факультет Харківського авіаційного інституту. 

Тривалий час працював на секретному підприємстві  «Поштова скринька 57» у Запоріжжі, пройшов шлях від інженера-конструктора до провідного конструктора.

Від 1967р. -  на державному підприємстві «Запорізьке  машинобудівне  конструкторське бюро «Прогрес» ім.академіка О.Івченка». У 1989р. призначений  на посаду генерального конструктора бюро.

Серед авіадвигунів, у створенні яких брав участь Ф.М.Муравченко — турбореактивні двигуни з великим ступенем двоконтурності, які не мають аналогів у світі.  Зокрема — один з найпотужніших у світі двигун Д-18Т (4 модифікації) з тягою 23430 кілограмів для важких транспортних літаків Ан-124 «Руслан», Ан-225 «Мрія»; турбовальний двигун Д-136 для гелікоптера Мі-26, що за потужністю і вантажопідйомністю не має аналогів у світі, та багато інших. 

До розробок під керівництвом і за участі Ф.Муравченка також  належать генератори інертних газів для гасіння пожеж; газові турбіни, якими обладнані  газоперекачувальні станції України, Ірану, Туреччини, Болгарії, Азербайджану, Туркменістану; двигуни для навчально-бойових  та пасажирських літаків і легких гелікоптерів. Авіадвигуни, у розробці яких брав безпосередню участь Ф.Муравченко, використовуються у 60 країнах світу на 42 типах літальних апаратів.

Ф.М.Муравченко є автором чи співавтором  понад 200 наукових праць, понад 30 авторських свідоцтв і патентів.

Помер видатний конструктор 8 лютого 2010 р. 

Діяльність Ф.М.Муравченка була відзначена державними преміями СРСР та України, орденом «За заслуги». У 2002р. Ф.Муравченку було присвоєне звання Героя України.

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути