chrome firefox opera safari iexplorer

28 лютого: це цікаво знати

28 лютого 2020 о 00:03

Живемо в дуже густому розчині хамства, скоро випадемо в кристал.
Ліна Костенко

У народі 28 лютого вшановують пам’ять святого Онисима, якого також називали Онисим-вівчар, так як саме в останні дні лютого належало здійснювати обряди, що обіцяють хороший приплід овець. Також Онисима вважають покровителем пастухів.

Спостерігали: якщо у цей день добре танув сніг, то сінокіс обіцяв бути хорошим. У давнину говорили, що 28 лютого зима з весною починають боротьбу: «Кому йти вперед, а кому назад повертатись». Ще говорили: «Як у лютому гукнеться, так восени відгукнеться» – по погоді цього дня могли судити про погоду наступної осені.

Вважається, що у цей день не можна будувати плани на майбутнє – задумане не збудеться. А от ворожіння в цей день вважаються одними з найдостовірніших.

За церковним календарем 28 лютого вшановують апостола від 70-ох Онисима; преподобного Пафнутія, затворника Києво-Печерського; преподобного Пафнутія і дочки його Єфросинії; преподобного Євсевія, пустельника Сирійського.

Іменинники 28 лютого:
Онисим, Овсій, Єфросинія, Опанас, Пафнутій.

28 лютого народились:

1826 – Памфіл Юркевич – український філософ і педагог. Автор «філософії серця» – вчення про людину як вільну, індивідуальну, конкретну й відповідальну істоту.
«…Розум править, кермує, панує, але серце породжує. Із глибини духа породжується любов». (Памфіл Юркевич)

1887 – Сергій Борткевич – український композитор, піаніст та педагог.

1938 – Степан Турчак – український диригент. Перший постановник творів українських композиторів, зокрема опер «Мамаї» і «Ярослав Мудрий», балетів «Камінний господар» і «Ольга».

28 лютого відзначають:

  • Всесвітній день рідкісних захворювань.
  • День працівників патрульно-постової служби України.

Події 28 лютого:

1654 – польський король Ян II Казимир своїм універсалом закликав запорозьких козаків зберігати вірність Речі Посполитій.

1732 – у Петербурзі відкрився Кадетський корпус – перший у Росії військовий (сухопутний) навчальний заклад. Учні Кадетського корпусу, носили військову форму і проходили стройове навчання. Кілька козацьких Кадетських корпусів утримувались на кошти, видані із військових капіталів; вони були доступні для дітей всіх козаків, але першість при зарахуванні надавалась дітям офіцерів, чиновників і дворян.

1720 – за указом Петра I були засновані державні колегії для упорядкування діловодства в усіх закладах Росії.

1921 – у Кронштадті почалось збройне повстання гарнізону воєнних моряків, які вимагали ліквідації більшовицької диктатури, відновлення основних демократичних свобод і виступили під гаслами «Ради без комуністів», «Влада радам, а не комуністам». Викликане невдоволенням більшовицькою політикою «воєнного комунізму», повстання було підтримане екіпажами багатьох військових кораблів, але в березні було жорстоко придушене військами Червоної армії.

1940 – радянський льотчик-випробувач Володимир Федоров здійснив перший у світі політ на ракетопланері з рідинно-реактивним двигуном.

Чи знаєте ви, що:

Скільки гетьманів було в Україні?

Україною понад двісті років правили 66 гетьманів: перший був Дмитро Вишневецький, оспіваний у думах як Байда, останній – Кирило Розумовський. Одні булавою освячували визвольні змагання народу, для інших блиск гетьманських клейнодів вгамовував спрагу честолюбства і власних корисних інтересів.

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути