chrome firefox opera safari iexplorer

23 лютого: це цікаво знати

23 лютого 2021 о 00:03

Не пролив ти крові ворога в грізну лиху годину, проллєш батькову і братову проллєш!
Олександр Довженко 

23 лютого за григоріанським календарем 54 день року. До кінця року залишається 311 днів.

За церковним календарем 23 лютого вшановують мученика Харлампія, благовірну княгиню Анну Новгородську, преподобного Прохора Печерського, мучениць дів Єнафу, Валентину і Павлу та ікону Божої Матері «Вогневидну».

У народі 23 лютого говорили: "До Прохора баба охала: “Ой холодно!” А прийшли Прохір і Влас: “Вже весна у нас!” Наші предки у цей час вже починали активно готуватися до весни. А ще 23 лютого у давнину було святом робочої худоби. Тому цього дня святили воду і кропили нею тварин, щоб захистити від хвороб, бо за місяць – півтора колись корів вже виганяли пастися.

Іменинниками 23 лютого є:
Валентина, Ганна, Симон, Галина, Прохор

23 лютого народились:
1878 — Казимир Малевич, український художник-абстракціоніст;
1909 — Микола Шпак (Шпаковський), український поет. Збірки: «В дорозі», «Багатство», «Моя любов», казки «Сон Захарка», «Казка про лютого царя і мудру вдову»;
1925 — Єлизавета Чавдар, українська співачка, педагог, народна артистка СРСР.

Події 23 лютого:
1809 — Відкрилось училище, що потім стало школою № 75, однією з найстаріших шкіл Києва.
1918 — Щойно утворена армія коммуністів (в подальшому РККА) отримує першу нищівну поразку від військ Кайзера. Пізніше з'явилася легенда про перемогу над німцями. І саме ця «перемога» стала причиною встановлення свята Дня Радянської Армії.

23 лютого відзначають:
День захисника Вітчизни

Чи знаєте ви, що:

  • історикам так і не вдалося знайти докази правдивості історії перемоги радянських військ над німецькими під Псковом і Нарвою, якою виправдовувалося святкування 23 лютого, Дня радянської армії. В архівах відсутні будь-які записи, а самі німці перебували тоді майже за 60 км від тієї місцевості.
  • при переході зі старого стилю літочислення на новий (з юліанського календаря на григоріанський) відбулося зміщення дат. Так, раніше 8 березня (теперішній Міжнародний жіночий день) припадало на 23 лютого.

«Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути