chrome firefox opera safari iexplorer

2 лютого: це цікаво знати

01 лютого 2011 о 23:27

Бери вершину — і матимеш середину
Григорій Сковорода

2 лютого за григоріанським календарем 33 день року. До кінця року залишається 332 дні.

За церковним календарем 2 лютого вшановують преподобних Єфимія Великого, Єфимія схимника Печерського, Лаврентія затворника Печерського, Єфимія Сянжемського. Мучениць Інну, Пінну, Римму, Вассу, Євсевію, Євтихію і Василіду.

У дохристиянські часи 2 лютого наші пращури відзначали Громницю або Стрітення. Вважалося, що цього дня зима зустрічається з весною. А тому предки молилися до Ярила та виконували пісні – замовляння на тепло. А також цього дня підмічали: «Якщо 2 лютого хуртовина, то протримається вона ще тиждень, а похмурість означатиме пізні сніги.

Іменинниками 2 лютого є:
Овсій, Юхим, Євтихій, Інна, Римма, Захар, Мирослав

2 лютого народились:
1845 – Іван Пулюй, український фізик і електротехнік;
1863 — Тимофій Бордуляк, український письменник;
1901 — Валеріан Підмогильний, український письменник, перекладач (загинув у сталінських таборах);
1939 — Віталій Філіпенко, народний артист України, композитор.

2 лютого святкують:
ООН: Всесвітній день водно-болотяних угідь

Чи знаєте ви, що:
Один з перших варіантів підводного човна побудували козаки. Збереглися свідчення самовидців, які описували його так: воно мало два днища, між якими клався баласт для занурення у воду. А в висунуту над поверхнею моря трубу — прообраз майбутнього перископа — стерновий вів спостереження, пильнував, чи не з'явиться турецька галера.

Рухався човен за допомогою весел, умонтованих у його борти так уміло, що в нього не протікала вода. При наближенні до ворога баласт викидався, човен несподівано зринав на поверхню, і козаки з'являлися ніби з самісінького дна моря. Потім серед турків ходили легенди про шайтанів у шароварах, які з'являлися з дна моря.

Аліна Астахова, для «Рідної країни»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути