chrome firefox opera safari iexplorer

2 лютого: це цікаво знати

02 лютого 2021 о 00:06

«Бери вершину – і матимеш середину.»
Григорій Сковорода

У народі цей день називали «Юхимкини заметілі». По заметілях наші пращури передбачали погоду на найближче майбутнє. Якщо 2 лютого мете заметіль, то весь Масляний тиждень буде із заметілями. Якщо цей день був похмурим, то варто було очікувати пізньої заметілі. А якщо на Єфимія (Юхима) опівдні було сонце, то весну очікували ранню.

За церковним календарем 2 лютого вшановують преподобного Єфимія Великого; преподобних Єфимія схимника і Лаврентія затворника – Києво­Печерських; преподобного Єфимія Сянжемського, Вологодського; мучениць Інну, Пінну і Римму; мучеників Вассу, Євсевія, Євтихія і Василіду.

Іменинники 2 лютого:
Овсій, Юхим, Євтихій, Інна, Римма, Захар, Мирослав.

2 лютого народились:

1812 Євген Гребінка письменник, педагог, видавець, автор збірки байок «Малороссийские приказки», комедії «Не в свои сани не садись», роману «Чайковський», низки оповідань, багатьох пісень та романсів (зокрема «Українська мелодія», «Очи черные»). Брав активну участь в організації викупу Т. Шевченка з кріпацтва, допомагав у виданні «Кобзаря». Видав альманах «Ластівка».
«Давно хтось сказав, що українською мовою можна писати лише саме кумедне, смішне... Досить прочитати історію Малоросії, придивитися до характерів її героїв, прислухатися до її пісень, де ремство душі виливається в таких жалібних звуках, як пісня степової чайки, як стогін матері над могилою сина, і ви думаєте: невже народ з таким залізним характером, з такими глибокими почуттями може лише сміятися?» (Євген Гребінка)

1845 Іван Пулюй видатний український фізик і електротехнік, організатор науки, громадський діяч. Автор праць з катодного випромінювання та катодних Х-променів, які відкрив за 3 роки до Рентгена. Першим у світі зробив «рентгенівський» знімок скелета.

1899 Василь Литвиненко український балетмейстер і співак. Постановник першого українського балету («Пан Каньовський»).

1901 Валер'ян Підмогильний український письменник і перекладач. Автор відомого роману «Місто».
«Найгірша помилка – уважати неминуче за доцільне.» (Валер’ян Підмогильний)

2 лютого відзначають:

  • Всесвітній день водно-болотяних угідь.
  •  

  • День бабака.

Події 2 лютого:

1841 перша згадка про «День бабака». Це одна із найпопулярніших традицій США і Канади, що полягає у визначенні тривалості і погідності весни за поведінкою спеціально «призначеного» бабака.
1935 вперше у судовій практиці використано детектор брехні (Портедж, Вісконсін).
1943 завершилася одна з ключових битв ІІ Світової війни. Радянські війська розгромили німецькі війська під Сталінградом.
1944 радянські війська зайняли міста Луцьк і Рівне.
1999 на передньому фасаді універмагу «Україна» в Києві вивісили найбільшу в світі (на той час) зовнішню рекламу панно шампуню «Орґанікс» (126,5×17 м).

Чи знаєте ви, що:

Перша згадка про День бабака датована 1841 роком. Це традиційне народне свято в США і Канаді. Його відзначають щорічно 2 лютого. Вважається, що в цей день потрібно спостерігати за бабаком, який виповзає зі своєї нори, і за його поведінкою можна дізнатися, чи скоро настане весна.

Якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно полишає нору – зима скоро закінчиться, і весна в цей рік очікується рання. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і ховається назад у нору – буде ще 6 тижнів зими.

В деяких містах і поселеннях США і Канади в цей день проводяться фестивалі, присвячені місцевим «метеорологічним» бабакам, що збирають численних туристів.

Історія виникнення свята уходить корінням в дуже давні часи, коли 2 лютого за григоріанським календарем християни Європи почали відзначати Стрітення Господнє. Вже тоді погоду саме в цей день вважали відповідальною за характер початку довгоочікуваної весни.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути