chrome firefox opera safari iexplorer

5 лютого: це цікаво знати

05 лютого 2011 о 10:41

Найтяжча втрата — втрата часу.
Г. Сковорода

5 лютого за григоріанським календарем 36 день року. До кінця року залишається 329 днів.

За церковним календарем 5 лютого вшановують священномученика Климента, мученика, Агатангела, преподобного Геннадія, святителя Феоктиста, преподобних Мовсими Сиріна та Саламана Мовчальника, святителя Павлина Милостивого.

У народі 5 лютого відзначали Свято Місяця і за його появою та грою передбачали погоду на наступні чотири тижня. Так, якщо молодик з'явився у похмурий день, то похмурим мав бути весь наступний місяць і навпаки, якщо він з'явився в ясну погоду – наступні чотири тижні мали бути сухими і холодними.

Іменинниками 5 лютого є:
Климент, Феоктист, Геннадій, Федір

5 лютого народились:
1881 — Сергій Тимошенко — архітектор і суспільно-політичний діяч;
1924 — Олександр Матросов, рядовий-піхотинець, Герой Радянського Союзу;
1925 — Іван Варавва — український та російський поет з Кубані;
1937 — Никанор Дубицький — український письменник (прозаїк-гуморист, публіцист), журналіст;
1939 — Юрій Логвин — український художник-графік та письменник;
1941 — Володимир Тимофієнко, архітектурознавець, дослідник української архітектури та містобудування 18-20 ст., доктор мистецтвознавства.

Події 5 лютого:
1585 — У Львові засновано Успенське Ставропігійське братство.

5 лютого за місячним календарем є 4 днем.
Цей день вимагає не дій, а усвідомлення всього, що відбувається. Іноді відкриваються невідомі факти, робляться відкриття. Вважається, що цей день пов'язаний зі словом. Для того щоб переконати в чомусь людину, немає дня краще. Молитва віруючих в цей день набуває особливої сили й буде почута.

Чи знаєте ви, що:
Найбільш незвичайною грушею може вважатися та, що росте в Макарівському районі на Київщині. Звуть її писанкою за те, що її плоди ніби й справді розмальовані барвистою веселкою. Від плодоніжки до чашечки на них неначе пензлем наведено зелені і червонуваті смужечки на жовтому тлі. А з боку, повернутому на південь, груші мають ще й розмитий рум'янець.

Сучасні дослідники з подивом для себе відкрили, що біоритми дуба, цього патріарху лісу, щедро оспіваного народом, збігаються з частотою биття нашого серця.

Краплини мудрості
Чеснота, якщо її хвалити, збільшується і росте не лише у душі однієї людини, але й інших закликає до наслідування.

Долі не обирають…Її приймають…А коли не приймають, тоді вона силоміць обирає нас.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути