chrome firefox opera safari iexplorer

Браконьєрство в Україні набуває катастрофічного розмаху

04 лютого 2011 о 22:18

Браконьєрство в Україні за останні роки набуло загрозливих масштабів. На сьогодні в країні в цьому ганебному явищі бере участь майже 2 млн. осіб. Однак покарання за незаконне винищення тваринного й рослинного світу вдається уникнути більшості правопорушників.

Судіть самі: щороку в Україні затримується близько 150 тис. браконьєрів, проте лише 1% злочинів розкривається правоохоронним органами.

Червона книга – не панацея

Екологи б’ють на сполох: з кожним роком технічне оснащення браконьєрів стає дедалі кращим. З незаконною метою вони використовують прилади нічного бачення, супутниковий зв’язок, морські навігаційні прилади, електровудки, а найзаможніші порушники навіть підключають «важку артилерію»: гвинтокрили, швидкісні катери, БТРи…

Рідкісних тварин і рослини не рятує навіть Червона книга. Як повідомляє Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ), кількість занесених до неї ведмедів за останні 10 років зменшилась вдвічі, а зубрів – в 3,2 рази. «Завдяки» браконьєрам 73% риб, 46% звірів та 56% птиць в Україні нині знаходяться в дуже несприятливих умовах.

Інша громадська організація «Громада рибалок України» (ГРУ) також констатує недостатню уваги держави до проблеми браконьєрства, зокрема, в українських водоймах, яке набуло катастрофічного розмаху. Щороку природоохоронні служби фіксують близько 150 тис. таких порушень, які здебільшого не призводять до покарання винних.

А тим часом на будь-якому ринку чи в Інтернеті можна легко й дешево купити такі незаконні «знаряддя праці» браконьєрів, як сітку-китайку чи «павука». В такій лесовій «павутині», яка осідає на дні українських водойм заплутується й гине не лише риба, але й інші звірі: бобри, видри, ондатри та ін.

Браконьєрське свавілля… у ВР

Щоб привернути увагу громадськості та Верховної Ради до цієї проблеми «Громада рибалок України» організувала в стінах парламенту своєрідну виставку знарядь варварського знищення природи браконьєрства, вилучених під час природоохоронних рейдів активістами ГРУ та КЕКЦ.

У цей день також розглядався законопроект № 6458-1, яким пропонуються зміни до Закону України «Про тваринний світ». Вони стосуються посилення заходів саме по боротьбі з браконьєрством. З відповідною законодавчою ініціативою на пропозицію низки екологічних організацій, які опікуються захистом природного середовища, виступили нардепи Микола Томенко, Анатолій Семинога, Володимир Даниленко та Олександр Горошкевич.

Верховна Рада підтримала за основу пропозицію на законодавчому рівні заборонити виготовлення, збут і застосування браконьєрських знарядь (отруйних принад, колючих, давлючих та капканоподібних знарядь лову, електровудок, вибухових речовин, пташиного клею та синтетичних сіток).

Другою важливою новелою є законодавче закріплення заборони на ввезення в Україну капканів, синтетичних сіток і електровудок, які використовуються виключно з браконьєрською метою.

Законодавчий захист від браконьєрів потрібен до весняного нересту риби

Один з авторів Законопроекту, Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, виступаючи під час розгляду Законопроекту у сесійній залі, сказав, що Україні вже давно треба було, за досвідом європейських країн, заборонити ввезення в країну браконьєрських знарядь іноземного виробництва, зокрема, риболовецьких синтетичних сіток, електровудочок, капканів тощо.

«Сьогодні на дні водойм накопичилися кілометри викинутих синтетичних сіток разового використання, які не гниють роками і в які потрапляє риба й гине. Таким чином фактично знищується екосистема водойм», — підкреслив М.Томенко.

Він також запевнив, що готовий спільно з профільним парламентським Комітетом та міністерством доопрацювати цей законопроект до другого читання. За словами віце-спікера, варто чіткіше сформулювати деякі нюанси. Зокрема, замінити формулювання «синтетичні сітки» на «моно ниткові», щоб дати можливість тим організаціям, які мають право на промисловий вилов риби закуповувати такі знаряддя за кордоном.

«Таким чином ми не зупинимо промисловий вилов риби і зупинимо те неконтрольоване, масове знищення риби і водойм, яке є на сьогоднішній день в Україні», — наголосив заступник Голови ВР.

Микола Томенко також наголосив, що принципово важливо, аби законопроект був проголосований в цілому якнайшвидше. «Необхідно ухвалити остаточне рішення щодо заборони ввезення в Україні браконьєрських засобів лову вже до початку весняного нересту», — підкреслив він.

Спілкуючись із журналістами та громадськими активістами під час відкриття у ВР вищезгаданої виставки, М.Томенко повідомив, що він разом зі своїми колегами планує зареєструвати в парламенті законопроект щодо повернення громадським інспекторам з охорони довкілля права складати адміністративні протоколи про окремі адміністративні правопорушення у сфері охорони природи.

Майя Заховайко для «Рідної країни»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути