chrome firefox opera safari iexplorer

Українська Вікіпедія. Veni, vidi, vici?

24 лютого 2012 о 00:25

Вікіпедія вже давно стала феноменом глобалізації. Нею користується велика кількість людей: учні й студенти, дорослі та малі, представники різних національностей і спеціальностей. При цьому мало хто з них знає, як саме створюється Вікіпедія, яким чином вона діє та яких правил дотримується.

Перші зафіксовані спроби створення статті в українській Вікіпедії датуються 26 січня 2004 р. Перша стаття створена 30 січня 2004-го користувачем 61.125.212.32 з Японії. 4 квітня 2004 р. офіційно активовано українську частину Вікіпедії.

31 серпня 2011 р. українська Вікіпедія за кількістю статей перевершила норвезьку, зайнявши 14 місце серед всіх розділів Вікіпедії. Куратором проекту є громадська організація «Вікімедіа Україна» — регіональне відділення Фонду «Вікімедіа» — заснована 31 травня 2009 р. Головна її мета — сприяння розвитку Вікіпедії та інших дружніх проектів українською та іншими поширеними в Україні мовами.

I. Загальна характеристика

Станом на 20 лютого 2012 р. український розділ Вікіпедії містить 365 797 статей і знаходиться між китайським і каталонським розділами Вікіпедії. Всього зареєстровано 125 645 учасників, з них 1985 зробили якусь дію протягом минулих 30 днів, а 23 мають статус адміністратора. Загальне число правок становить 9 058 872 (Вікіпедія: Проект: Статистика).

Згідно з атласом вікіпедистів (мапа кількості дописувачів української Вікіпедії), станом на 26 січня 2012 р. вільну енциклопедію редагують з України понад 858 учасників, Росії — 40, Польщі — 18, США — 13, Канади — 12, Німеччини — 11, Чехії — 6 і таке інше. При цьому в першому випадку: Київ — 314, Львівська область — 217, Донецька — 46, Харківська — 43, Дніпропетровська — 43, Тернопільська — 37, Одеська — 32, Івано-Франківська область — 31 тощо (Вікіпедія: Атлас вікіпедистів).

Люди по-різному ставляться до ідеї створення вільної української енциклопедії. Наприклад, прихильники вважають, що проект треба розвивати, його вміст унікальний і несе велике значення для визнання української мови у світі чи її поширення серед населення східних і південних областей України.

Існування Вікіпедії ґрунтується на наступних принципах: енциклопедичність, нейтральна точка зору, свобода використання/редагування вікі-матеріалів й етикет. Це означає, що у вільній енциклопедії немає місця для безладного звалища інформації й оригінальних досліджень; Вікіпедія — не трибуна і не знаряддя пропаганди чи реклами. Повага до інших дописувачів та їх поглядів — необхідна складова успішної співпраці, нейтральна точка зору — компромісний опис стану речей, що є найближчим до істини, а дотримання принципів авторського права — обов'язковий критерій ефективного функціонування проекту за умови використання в ньому сторонніх матеріалів.

З іншого боку, критики Вікіпедії зауважують, що всі статті завжди є неідеальними через процес великої кількості редагувань, нещодавніх звандалізувань, і тому вони можуть містити безпідставні твердження та помилки. Крім того, багато дописувачів не дотримуються ключових політик і правил. Дискусія щодо того, чим же все все-таки є Вікіпедія — яскравим прикладом анархії або навпаки чудовим демократичним експериментом — досі триває.

Тож які плюси та мінуси характерні українській Вікіпедії? Перш ніж перейти до них, два уточнення: по-перше, деякі ознаки, що перелічені нижче (заполітизованість, війни редагувань і таке інше), властиві не тільки україномовному розділу вікі-енциклопедії; по-друге, загальна інформація актуальна станом на 20 лютого 2012 р., якщо тільки не вказана інша дата.

II. Плюси

• Загальний рейтинг. Станом на 20 лютого 2012 р. українська Вікіпедія посідає 13-те місце серед проектів у світовому рейтингу (між Вікіпедіями китайською та каталонською мовами) та третє місце серед слов'янських вікіпедій, маючи 365 797 статей;
• Необхідні статті. Українська Вікіпедія посідає 7 місце у списку розділів за розміром 1000 статей, які повинні бути в кожній Вікіпедії;
• Рекорди. Українська Вікіпедія містить найбільшу кількість статей про населені пункти України (Зауваження: присутня велика кількість міні-стабів, текст яких скопійований із державних сайтів Верховної Ради та місцевих адміністрацій);
• Мовна константа. В обговореннях майже повністю переважає українська мова, але велика кількість учасників володіє російською. І, на відміну від російської Вікіпедії, тих, хто спілкується неофіційною мовою проекту, не переслідують (безумовно, за винятком радикальних націоналістів);
• Зростання популярності. Українська Вікіпедія займає 20-е місце в світі за числом переглядів (49 млн на грудень 2011 р.) і демонструвала другий за швидкістю темп зростання популярності після китайського у кінці 2011-го. У російській Вікіпедії статус «добрих» отримали статті, за основу яких було взято переклад з українського розділу: «Малярія», «Галицько-Волинське князівство», «Політ птахів», «Дивна війна» тощо. Динаміка зростання кількості статей також показує тенденцію скорочення часу написання: якщо, наприклад, перші 50 000 статей (26 січня 2004 — 16 січня 2007) були написані за 2 роки 11 місяців 20 днів, то проміжок 300 000 — 350 000 статей (7 липня 2011 — 28 грудня 2011) був подоланий лише за 5 місяців 21 день. Про збільшення кількості редагувань і скорочення часу на кожний «мільйонник», а також збільшення частоти перегляду української Вікіпедії кажуть графіки та загальна статистика (Вікіпедія: Історія української Вікіпедії).

III. Мінуси

• Якість статей. Проект має значні проблеми: присутнє велике число заготовок, якість звичайних статей залишає бажати кращого, помічені часті порушення авторського права. Українська Вікіпедія містить багато статей, які у первісному вигляді скопійовані з Енциклопедії українознавства, Української радянської енциклопедії, урядових й інших сторінок або перекладені з іншомовних розділів Вікіпедії. За критерієм глибини українська Вікіпедія серед 35 розділів, які мають кількість статей більше 100 000, займає 23 місце з показником 34,7. Низький показник «глибини» частково пояснюється невеликою кількістю активних редакторів;
• Заполітизованість проекту. У зовнішній політиці шаблони користувачів представлені як і в звичайному житті. Хтось виступає за вступ України до НАТО‎ (159 учасників), хтось — до ОДКБ (4 учасники), ЄС (194), ЄвроАзЕс (4), навіть є ті, хто за відродження Австро-Угорської імперії (6 учасників). Присутні також цікаві шаблони «Користувач є прихильником Конгресу Українських Націоналістів», «Користувач є прихильником ВО «Свобода», «Цей користувач у шоці від вимови «еліти» України‎» ‎(Вікіпедія: Категорія: Користувачі за переконаннями). Ще кілька прикладів: стаття в українській версії «Волинська трагедія» російською звучить як «Волинська різанина», а український варіант «Російсько-грузинська війна» — це «Осетинський конфлікт» у російській інтерпретації;
• Радикальний націоналізм, розпалення міжнаціональної ворожнечі. В українській Вікіпедії присутні незвичайні й провокаційні шаблони користувачів. Приклади: «користувач за Вільний Кавказ», «користувач за Вільну Чечню» (за незалежність Абхазії, Квебеку, Косова тощо), «Цей користувач пам’ятає подвиг німецьких солдат», «Цей користувач пам'ятає подвиг «Галичини»‎. Офіційно у Вікіпедії 78 учасників з шаблоном «Український націоналіст». Крім вищезазначених шаблонів і категорій присутні наступні: «Користувач є прихильником возз’єднання Кубані з Україною‎», «Користувачі, які проти 9 травня‎», «Користувачі-прихильники бандерівської стрічки‎», «Користувачі, яким байдужі подвиги окупантів України» (Вікіпедія: Категорія: Користувачі за переконаннями). Список далеко не повний. Тобто в проекті є антиросійські настрої (що, до речі, не дивно, з огляду на атлас вікіпедистів) та, м’яко кажучи, українсько деструктивні моменти. Зіткнення інтересів призводить до т.з. «війни редагувань» і частих містифікацій, коли кілька учасників (зазвичай двоє) починають робити постійні «відкати». Найповніше з хронологією цього явища та списком винних можна ознайомитися, вивчивши історію правок статей і сторінок обговорень на такі теми як ОУН, Степан Бандера, Роман Шухевич, УПА, ЗУНР, Голодомор, українська мова тощо та пов'язаної з ними тематики в різних мовних розділах;
• Популярність проекту. Лише 19 грудня 2011 р. число активних користувачів перетнуло позначку 2000. Для порівняння: у німецькій Вікіпедії — 24 651, французькій — 17 709, російській — 13 151, польській — 5 659. Українська Вікіпедія непопулярна на Півдні, Сході та в Центрі України. Користувачі цих регіонів користуються англійською, німецькою чи російською Вікіпедіями. Згідно з інформацією статистичного сервера фонду «Вікімедіа», в II кварталі 2011 р. серед сторінок Вікіпедії, прочитаних користувачами з України, частка українського розділу становила 13,7%, російського та англійського — 73,5 і 9,8% відповідно. У порівнянні з тим же кварталом 2010 р. частка українського розділу збільшилася лише на 1,8% .

Детальніше про критику української Вікіпедії можна дізнатися з її власних сторінок, у т.ч. у розділі «Вікіпедія: Публікації про Вікіпедію», а також із проекту «Українська вікіреальність».

IV. Висновки

Отже, можна підвести підсумок, що за свою восьмирічну історію український розділ Вікіпедії вже досяг якихось відчутних вершин. Проте було б неправильно казати, що він уникнув помилок. По-перше, проект тримається лише на невеликій групі ентузіастів. Це дарує українській Вікіпедії якесь дихання і надію не щезнути в безодні як «Титанік». З іншого боку, відсутність значного розширення «вікіеліти» спричиняє процес законсервованості й суб’єктивності. Все ж таки це не діло, коли дві тисячі користувачів-непрофесіоналів (реально активних — кілька сотень) пишуть для сорока шести мільйонів. По-друге, українська Вікіпедія вже де-факто сформувалась як самостійний автономний проект: у ній помітні позитивні та деградаційні моменти. В автора великі сумніви, що з провокаційними шаблонами та категоріями й вищезазначеним радикальним націоналізмом і заполітизованістю українська Вікіпедія зможе привабити нових користувачів і повернути вже втрачених. По-третє, найбільше дивує ситуація з популярністю проекту: відсутність інтересу з боку вищих ешелонів влади, абсолютна апатія громадян України, практично нульова інформатизація цього проекту ЗМІ. Якщо казати детальніше й точніше, то у першому випадку «політична еліта» нашої країни абсолютно не зацікавлена цим процесом. Приклад уже колишнього міністра освіти Івана Вакарчука, коли він закликав українських учених написати хоча б кілька статей для української частини інтернет-енциклопедії та залучити до цієї ініціативи студентів та викладачів — виняток із правила. Байдужість же українців із цього приводу можна пояснити багатьма причинами, у т.ч. недосконалою адміністраторською політикою Вікіпедії (автор переконався в цьому на власному досвіді). Мабуть, недарма каже народне прислів’я: «Якщо партія йде неправильним шляхом, у неї проблеми з керівництвом». Інформатизація тут грає також не останню роль. В Інтернеті можна знайти безліч джерел про українську Вікіпедію, але найбільша частина з них — це скопійовані один в одного новини про досягнення вікіпедистами нового «рекорду» в 300 000 статей або 9 млн редагувань. Відсутній фактор аналізу: висновки є, але як, чому та завдяки кому — незрозуміло. Крім того, кволе місце нашої Вікіпедії — низька активність у соцмережах, за якими майбутнє. Вибачайте, але більш ніж 100-тисячну підтримку фанів російської Вікіпедії на сайті «ВКонтакте» смішно порівнювати з двома сотнями українців там же чи трьома сотнями у «Фейсбуці».

Хочеться все-таки вірити у світле майбутнє україномовної версії Вікіпедії, що кожна її стаття буде збалансованою, нейтральною та енциклопедичною. За прогнозами, 400-тисячна стаття з’явиться на світ приблизно влітку-восени 2012 р. Всім майбутнім дописувачам треба пам’ятати, що від них очікується цивілізованість, етична поведінка, відсутність релігійного чи іншого фанатизму, нейтральність, розгляд усіх точок зору, додавання перевірених і фактичних даних, а не особистих поглядів чи думок. Так що, шановні читачі, шукайте представництва української Вікіпедії в соцмережах, на форумах і блогах або заходьте прямо на головний сайт, і нумо ж разом активно прагнути до досконалості!

V. Джерела

1. Андрій Гудима, «Як гартувалась грамота (Інтерв’ю із засновником української «Вікіпедії»).
2. Сергій Грабовський, «Українська Вікіпедія як антиукраїнський інструмент».
3. Светлана Тучинская, «Википедия: Демократия или анархия?».
4. Євгенія Руденко, «Як долучити українських науковців до Вікіпедії?».
5. Ольга Карпенко, «Википедия» по-украински: о людях, статьях и деньгах».

Юрій Лукшиц

Розділи: Думка читачів

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути