chrome firefox opera safari iexplorer

На Десні почали будувати нову Конча-Заспу?

20 червня 2012 о 10:00

У заплаві річки Десна між селами Погреби і Зазим’я розпочалося будівництво котеджів поверх червонокнижних рослин.

Початок робіт 18 червня виявили активісти Дружини охорони природи «Зелене майбутнє», повідомляє прес-служба Національного екологічного центру.

«Дана ділянка має надзвичайно високу природну цінність – на декількох гектарах, розпайованих під забудову, росте велика популяція сибірських півників – рослин, занесених до Червоної книги України», — повідомили активісти.

Вони додали, що минулого року Національний екологічний центр звертався до Міністерства екології, Генеральної прокуратури, МВС, Державної екоінспекції та Державного водного агентства листом, в якому йшлось про недопустимість будівництва на цій території через величезну водоохоронну та природничу цінність берегів і заплави Десни.

«У додаток до листа ми додавали експертний висновок, в якому йшлося про недопустимість будівництва тут в зв'язку зі зростанням великої кількості півників сибірських – рослини, занесеної до Червної книги України. Усі звернення були по суті були проігноровані», — сказав командир ДОП «Зелене майбутнє» Андрій Плига.

Він додав, що початок будівництва тут – це лише перші дзвіночки.

«На разі вся заплава Десни розпайована, і шляхом зміни цільового призначення земель її продають та починають будувати маєтки. Якщо цього не припинити, то, особливо після зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, вся долина Десни на Київщині поступово перетвориться на другу Конча-Заспу», — пояснив Плига.

Як відомо, наразі існує проект створення національного природного парку «Подесіння», який має охопити всю заплаву Десни і вбереже її від забудови. Проте зараз створення цього парку зайшло в глухий кут.

Активісти готують скарги до контролюючих органів, щоб припинити незаконне будівництво в заплаві річки.