chrome firefox opera safari iexplorer

«Підвищені» стипендії талановитих студентів вдвічі менші за минулорічні

13 жовтня 2012 о 20:12

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту повідомило про розробку проекту урядової постанови про значне збільшення розмірів стипендій переможцям та учасникам міжнародних та всеукраїнських інтелектуальних змагань серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Втім, стипендії залишаться значно нижчими за минулорічні, скасовані Кабміном Миколи Азарова, пише Дзеркало тижня.

Переможцям міжнародних олімпіад Міносвіти замість торішніх 2 300 грн спочатку пообіцяло 700 грн, а після «підвищення» — 1200.

«Збільшення стипендії з 1 жовтня 2012 року стосуватиметься значної кількості учнів… Зокрема, розмір стипендії президента України учасникам і призерам міжнародних учнівських олімпіад з базових навчальних предметів становитиме: для учасників — 1100 гривень на місяць (зараз — 600 грн); для призерів — 1200 гривень на місяць (зараз — 700 грн)», — йдеться в заяві в Міносвіти.

Однак через скасування урядом Азарова постанов попередників за 1999 та 2004 роки про порядок нарахування президентських стипендій, нові цифри скидаються на покарання, а не на відзнаку.

Згідно зі скасованими постановами, для переможців міжнародних олімпіад стипендію визначали б, помноживши суму академічної (730 гривень) на коефіцієнт 4,375, а для учасників — на 2,5. У результаті виходить 3 194 грн і 1 825 грн, відповідно, замість 1200 і 1100 грн.

Навіть якщо порівняти ідеї нового проекту Міносвіти з торішніми президентськими стипендіями, академічна стипендія 2011 року 530 грн, помножена на коефіцієнти, становила в результаті 2300 грн для переможців і 1325 грн для учасників міжнародних олімпіад.

Розділи: Новини освіти

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути