chrome firefox opera safari iexplorer

До 200–річчя Кобзаря у Черкасах хочуть відремонтувати драмтеатр його імені

03 квітня 2013 о 17:15

У рамках підготовки до 200–річчя з дня народження Тараса Шевченка з фонду розвитку Черкаської області вирішили виділити 5 мільйонів гривень на ремонт обласного драматичного театру, який внесено у перелік об’єктів, що підлягають реконструкції до цієї дати. Водночас Шевченків край сподівається на субвенції від держави. Оскільки, щоб капітально відремонтувати приміщення обласного театру, який носить ім’я великого українського поета, необхідно загалом 40 мільйонів гривень. А такі кошти області не по кишені.

Капітальної реконструкції, яка планується на цей рік, Черкаський драматичний театр чекав кілька десятиліть. Адже будівлю театру було зведено ще 50 років тому і за минулі літа тут проводили лише невеликі поточні ремонти з періодичністю 15—20 років. «Підготовка до капітального ремонту ґрунтовна — нині ведеться повне технічне обстеження усієї будівлі, зокрема, копають шурфи, вивчають фундамент, беруть зразки конструкцій, перекриття, разом iз проектантами працюють представники тепловиків, водоканалу, зв’язку, які перевіряють усі комунікації», — розповідає «Україні молодій» директор Черкаського драматичного театру імені Тараса Шевченка Володимир Осипов.

За його словами, про масштабність майбутнього ремонту можна судити навіть з того, що, приміром, ті ж працівники Черкаського водоканалу винесли вердикт — 80% комунікацій потребують заміни. Загалом обсяг робіт заплановано виконати колосальний. «Нічого не пропустимо. І такий підхід обнадіює», — наголошує пан директор.

Він зазначає, що у зв’язку з капремонтом репертуар театру складено до кінця травня. Бо відповідно до планів, iз початку червня уже розпочнуть організаційні й підготовчі роботи до великої реконструкції. Якщо все піде так, як задумано і як почалося, то у Черкаському драмтеатрі сподіваються, що вже у грудні він розпочне приймати глядачів.

До речі, водночас із ремонтними роботами приміщення драмтеатру її адміністрація оголосила конкурс проектів на благоустрій прилеглої території. Також у театрі сподіваються, що міська влада Черкас теж не стоятиме осторонь підготовки до урочистостей і вирішить питання котловану, який будівельники вирили на місці скверу за драмтеатром, але так і не розпочали там будівництво. Тож та величезна яма у центрі Черкас так і стоїть огороджена парканом.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути