chrome firefox opera safari iexplorer

У Черкасах протестують проти недолугих медичних «реформ»

18 січня 2012 о 11:41

У Черкасах майже 100 мам із дитячими візочками і малими дітьми сьогодні вийшли на акцію протесту проти закриття Черкаської дитячої поліклініки №2 під стінами цього медзакладу.

Як передає кореспондент УНІАН, усього згадана акція протесту зібрала майже 200 черкащан.

Жителі міста вже зібрали 3 тисячі підписів під вимогою не закривати заклад і виділити кошти на його капітальний і поточний ремонти, які мають здійснюватися поступово, щоб діти мали можливість отримувати медичну допомогу за місцем проживання.

Також вони висловили недовіру головному лікарю Черкаської дитячої лікарні за неувагу до проблем дитячих поліклінік міста.

Водночас, як повідомили у прес-службі Черкаського міськвиконкому із посиланням на начальника департаменту охорони здоров'я міськвиконкому Олега СТАДНИКА, інформація про закриття поліклініки не відповідає дійсності.

За словами О.СТАДНИКА, ні департамент охорони здоров'я, ні Черкаська міськрада не ухвалювали жодних рішень щодо закриття закладу. На думку чиновника, чутки про закриття виникли з інформації про те, що при формуванні бюджетного кошторису на 2012 рік у жовтні були проведені обстеження усіх 9 поліклінік міста, і на кожну був складений кошторис.

Було зазначено, що для дитячої поліклініки №2 потрібно 8 млн. грн. Але одночасно ремонтувати приміщення і проводити прийом дітей у поліклініці неможна.

Міський голова Черкас Сергій ОДАРИЧ 16 січня на прес-конференції назвав інформацію про закриття Черкаської дитячої поліклініки №2 «нахабною брехнею, взятою зі стелі». За його словами, ніхто не збирався закривати цю поліклініку, а головний лікар міської дитячої лікарні, який є куратором дитячих поліклінік, неодноразово говорив про необхідність проведення там ремонту, на час якого медперсонал потрібно переселити з приміщення. Однак грошей на проведення капітального ремонту у 2012 році немає.

*** У Черкаській дитячій поліклініці №2 обслуговується 14 тис. дітей Черкас. Будівля зведена у 1937 році.

До речі

Нещодавно народні депутати Микола Томенко та Ірина Геращенко звернулися до парламентського Комітету з питань з питань охорони здоров’я з проханням розглянути на своєму засіданні питання законності реорганізації Черкаського пологового будинку №2.

У грудні Микола Томенко спільно з народними депутатами Іриною Геращенко та Ігорем Єреськом направили запит Генеральному прокурору та Міністру охорони здоров’я стосовно законності реорганізації Черкаського пологового будинку № 2 шляхом приєднання його до пологового будинку № 1.

У своєму запиті народні депутати повідомили, що з цього приводу до них звернувся трудовий колектив Черкаського пологового будинку № 2, які повідомили, що у серпні 2011р. Черкаська міська рада своїм рішенням припинила діяльність Черкаського пологового будинку № 2 шляхом реорганізації (приєднання) до Черкаського пологового будинку № 1. Дане рішення викликало нерозуміння та неприйняття як медиків, так і громадськості, адже реорганізація або об’єднання пологових будинків № 1 і № 2 фактично означає ліквідацію останнього, оскільки в новому статуті «об’єднаного» пологового, розробленому працівниками Черкаського міськвиконкому, немає жодної згадки про приміщення та базу пологового будинку № 2.

Варто також зазначити, що Черкаський пологовий будинок № 2 на сьогодні — це повноцінний заклад з хорошою матеріально-технічною базою. У своєму зверненні народні депутати також наголосили на тому, Черкащани переконані, що концентрація акушерської допомоги населенню міста на базі лише Черкаського пологового будинку №1 призведе до її погіршення.

Окрім того, гінекологічне відділення та відділення патології вагітних пологового будинку №1 за площами лікувальних, палатних та санітарних приміщень не відповідають вимогам чинного законодавства і за потужністю не зможуть надавати повноцінну акушерсько-гінекологічну допомогу жіночому населенню міста, що в свою чергу призведе до ускладнення епідемічної ситуації в регіоні.

Водночас, Віце-спікер заявив, що «ту інформацію, яку ми отримали, інакше як брехня позиціонувати важко». Так, він зацитував, що у відповіді вказано, що після зустрічі з колективом Черкаського пологового будинку №2 «пропозиції колективу вивчено та враховано». Натомість, за словами М.Томенка, такі заяви викликають сумнів, оскільки «ми кожен день спілкуємося і знаємо, що фактично мова йде про ліквідацію медичного закладу, звільнення людей тощо».

«Ми вважаємо, що такими діями більшість Черкаської обласної ради, обласна адміністрація та міська рада Черкас ведуть виразну антипрезидентську політику», — наголосив Микола Томенко. «Оскільки Президент неодноразово заявляв, що виступає за покращення якості медичної допомоги, в тому числі і в частині доступу вагітних до високоякісних медичних послуг», — додав він. Віце-спікер також нагадав, що вчора Міністр охорони здоров’я отримав чергове попередження від Президента щодо зриву реформи.

«Нас турбує ситуація, коли фактично під егідою покращення умов, умови серйозно погіршуються», — наголосив М.Томенко. «Тому ми звернулися до профільного парламентського комітету і сподіваємося, що Комітет проведе спеціальне засідання, на яке запросить керівництво Черкаської міської ради та обласної адміністрації, представників Міністерства та пологового будинку щоб на рівні Парламенту зрозуміти хто і чому обманює у цій ситуації», — повідомив Микола Томенко. «Це останній механізм, який залишається до жорстких акцій протестів», — сказав він.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути