chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи протестують проти колумбійського проекту реконструкції Києва

06 травня 2011 о 18:43

Екологи вважають, що виконання проекту переможця конкурсу з благоустрою центральної частини Києва до Євро-2012 порушить законодавство України й «остаточно спотворить Дніпровські схили».

Як повідомили в Національному екологічному центрі України, конкурс був організований київською мерією і зібрав роботи з 16-ти країн, але жоден український проект не потрапив до числа фіналістів, хоча тільки українські учасники конкурсу мали можливість ознайомитися з законодавчими особливостями і планувальними обмеженнями, про які говорили технічні експерти конкурсу.

«До списку переможців увійшли лише іноземні проекти, які не були ознайомлені з українськими законами і не мали можливості спілкуватися з технічними експертами. Саме тому проекти, які потрапили у фінал конкурсу, передбачають будівництво споруд і конструкцій, що „врізаються“ у Дніпровські схили, а це робити категорично заборонено», — заявив заступник голови Національного екологічного центру України, один із технічних експертів конкурсу Олексій Вавилюк.

Переможцем став проект колумбійських архітекторів, який передбачає спорудження ресторанів, будинків, реконструкцію набережної та встановлення атракціонів на островах. Проектувальні конструкції поєднують Арку Дружби народів із Трухановим островом.

Екологи певні, що реалізація такого проекту стане грубим порушенням законодавства, адже Дніпровські схили мають природно-заповідний статус і є визначними пам'ятками природи місцевого значення. Згідно із законом Про природно-заповідний фонд, на схилах заборонено вести будь-яку діяльність, яка може нашкодити флорі та фауні, а такою є вирубування дерев та будівництво.

«Якщо ми уважно читатимемо законодавство України про благоустрій, то зрозуміємо, що всі проекти, які потрапили в число фіналістів, не є проектами благоустрою. Це проекти будівництва. А благоустрій — це охайні доріжки, газони, лавочки та ліхтарі. Враховуючи, що за рік реалізувати такі масштабні проекти навряд чи вдасться, ми змушені констатувати — перед нами чергова спроба забудови столичних зелених зон, прикрита вуаллю Євро-2012», — заявив Вавилюк.

Як повідомлялося раніше, Київська міськдержадміністрація 30 квітня підбила підсумки міжнародного архітектурного конкурсу Благоустрій центральної частини Києва до Євро-2012. У конкурсі, який стартував 20 грудня 2010 року, крім українських архітекторів, взяли участь архітектори з 16-ти країн, зокрема, Колумбії, США, Норвегії, Японії, Росії, Мексики, Австралії, Португалії, Великобританії, Італії, Іспанії, Нідерландів, Польщі, Румунії.