chrome firefox opera safari iexplorer

Як насправді виглядає «Стіна» на кордоні з Росією

27 листопада 2014 о 20:22

Журналісти проекту «Дістало!» відвідали Харківщину і подивилися, як виглядає розрекламована урядом «Стіна» на кордоні з Росією.

Її довго анонсували, про неї часто говорили та вигадували пафосні назви. Коли прем’єр заговорив про стіну на українсько-російському кордоні, згадався багатометровий паркан між Сполученими Штатами й Мексикою, а також стіна між Ізраїлем і Палестинськими територіями.

Однак українська «могутня» стіна – це паркан із металевою сіткою. Напевно, щоб до України не забігали російські дикі свині та зайці.

На прикордонному пункті Гоптівка у Харківській області ретельно обстежують автівки, що заїжджають до України. Шукають зброю та вибухові пристрої і недарма — лише у Харкові за останні місяці сталося п’ять терактів. Саме цей відрізок українсько-російського кордону інспектував прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Рубіж тут дійсно укріплюють. Просто проект «стіна» — це не паркан, а радше… траншея.

— Всі питають – а де сама стіна? Я кажу: ну це ж не китайська стіна. Це проект «стіна», — пояснює заступник начальника відділення прикордонної служби «Дергачі» Дмитро Журавель. — Проект в себе включає інформаційний покажчик – «Держаний кордон України. Прохід заборонено». Далі йде безпосередньо контрольно-слідова смуга. Потім дорога. За дорогою іде безпосередньо сама загорожа, і встановлюються прикордонні вишки.

На проект «стіна» спочатку виділили 100 мільйонів гривень. Потім суму збільшили до 235 мільйонів. Однак, будівництво не ведеться.

Все, що тут є – 13 стовпчиків із сіткою різної товщини. Це, виявляється, виставка. Тендери ще не проведені, тому остаточний варіант огорожі ще не вибрали.

Протитанкову ж траншею риють трактором, який розшукали та відремонтували харківські волонтери. Держава розщедрилася на солярку.

П’ятдесятитонний трактор через відсутність потужного прожектора, працює лише до темноти. За день ця машина проходить до двохсот метрів, тобто, якщо рити одним таким трактором всі 2300 кілометрів кордону, знадобиться понад 30 років. Однак прикордонники переконують: така протитанкова траншея вже простягнулась аж на третину українсько-російського кордону.

Жителі прикордонного селища на Харківщини вказують шлях до Росії. Кажуть: там можна побачити, як насправді виглядає державний кордон.

Журналісти «Дістало!» від’їхали від показового прикордонного пункту пропуску Гоптівка, де бував прем’єр-міністр, усього 30 кілометрів — поля, степи, лісосмуга. У цьому пейзажі важко зрозуміти, що й кому належить.

Ось такий державний кордон – навіть замка нема куди вішати. Журналісти знімали тут цілу годину, і ніхто їх не помітив, навіть коли пішли просто до будівлі, що здалеку нагадувала пост.

Стіна, яка насправді не стіна, а траншея — і та не прорита. Взимку роботи, швидше за все, припиняться, бо земля замерзне. Виходить, укріплення державного кордону може зачекати. Певно, в Кабміні знають, як змусити зачекати і російських диверсантів.

Руслан Тарасов «Дістало!». Факти.ictv.ua

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути