chrome firefox opera safari iexplorer

Українці не вірять у чистоту вітчизняних пляжів – опитування

08 червня 2015 о 12:00

Громадяни готуються до купального сезону. Влада, в свою чергу, теж заявляє про підготовку та перевірку санітарного стану пляжів. Однак, українці вважають вітчизняні пляжі брудними і не ймуть віри навіть санітарним паспортам берегових територій.

Міста та села України розпочали підготовку до купального сезону. Найважливішим, а подекуди і болючим, залишається питання чистоти пляжів та їх відповідності санітарним нормам.

Як зазначається у наказі Міністерства з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (з доповненнями) «Про затвердження Правил охорони життя людей на водних об'єктах України»,  пляж — земельна ділянка берегової території, яка прилягає до водного об'єкта та призначена для масового відпочинку людей. А паспорт пляжу — документ, що засвідчує придатність пляжу до експлуатації.

Крім цього, у Правилах передбачено: щороку перед початком купального сезону дно акваторії, відведене для купання людей, має бути обстежене водолазним підрозділом аварійно-рятувальної служби і очищене від сторонніх предметів. Замовнику видається паспорт пляжу з такими документами:

паспорт підводної частини акваторії пляжу;

акт водолазного обстеження дна акваторії пляжу;

карта виміру глибин дна акваторії пляжу;

акт про усунення перешкод з дна акваторії пляжу.

Однак, крім цього, часто українські пляжі страждають не лише від бруду, а й від забудовників, які зводять споруди на кожному кроці. Тож, цьогоріч парламентарі вирішили все ж залишити пляжі для відпочинку, а не будівництва.

Так, Верховна Рада прийняла за основу законопроект №1107 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу  громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування». Документ передбачає гарантування громадянам безперешкодного і безоплатного  доступу до узбережжя морів, річок, озер тощо.

Крім того, проект Закону  пропонує заборонити влаштовувати огорожі (або інші конструкції, що перешкоджають доступу громадян до узбережжя водних об’єктів) на прибережних захисних смугах.

«Прийняття закону сприятиме створенню належних  цивілізованих умов для здійснення громадянами загального водокористування, усунення зловживань правом користування прибережними захисними смугами та пляжними зонами з боку юридичних та фізичних осіб, яким надано це право», – йдеться в пояснювальній записці.

Однак, у столиці, провівши підготовку до купального сезону, було заборонено купатися у низці водойм. А саме у 34. Паспорти отримали 11 столичних пляжів.

Тож, з наближенням купального сезону «Україна Комунальна» запитала у своїх читачів: «Чи має для них значення наявність санітарного паспорту пляжу?».

Відповідне опитування проводилось на сторінках інформаційного агентства в період з 25 травня по 1 червня.

Згідно з результатами опитування, більшість респондентів  – 51% не зважають на наявність паспорту у пляжу, адже вважають, що всі берегові території брудні. Ще 39% навпаки, вважають, що відпочинок на пляжі, який не має паспорту шкідливий для здоров`я. І 10% опитаних українців віддають перевагу басейнам та відпочинку за кордоном.

 

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути