chrome firefox opera safari iexplorer

Херсонес Таврійський стане «особливо цінним» об'єктом культурної спадщини Росії

02 серпня 2015 о 09:49

Президент Росії Володимир Путін вирішив перевести у федеральне ведення заповідник Херсонес Таврійський у Криму. Про це з посиланням на прес-службу Кремля пише Кореспондент.

Заповідник буде включений до списку особливо цінних об'єктів культурної спадщини Росії.

«...Путін прийняв рішення включити пам'ятники і території національного заповідника Херсонес Таврійський до єдиного державного реєстру об'єктів культурної спадщини народів Російської Федерації, прийняти національний заповідник у федеральне ведення і включити його до списку особливо цінних об'єктів культурної спадщини народів Російської Федерації», — йдеться в повідомленні.

Відповідні документи будуть передані губернатором Севастополя уряду Росії до 1 вересня 2015 року.

Нагадаємо, в грудні минулого року в посланні Федеральним зборам Путін сказав: «Для Росії Крим, стародавня Корсунь, Херсонес, Севастополь мають величезне цивілізаційне і сакральне значення так само, як Храмова гора в Єрусалимі для тих, хто сповідує іслам та іудаїзм. І саме так ми будемо до цього ставитися відтепер і назавжди».

Раніше повідомлялося, що Путін у серпні візьме участь в експедиції Російського географічного товариства у Криму. Учасники експедиції обстежують судна часів античності на дні Чорного моря.

Нагадаємо, Херсонес Таврі́йський (дав.-гр. значить «півострів», за середньовіччя Херсон, у слов'янських джерелах Корсунь) — старогрецьке місто-держава в південно-західній частині Криму (у межах Севастополя).

23 червня 2013 року на 37-й сесії Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО, що проходила у Камбоджі, Херсонес Таврійський був включений до списку світової спадщини ЮНЕСКО за поданням України.

До списку була також внесена і хора — сільськогосподарська округа навколо Херсонесу.

Рішення про включення було одноголосним. Єдине зауваження стосувалося до величезної православної церкви-новобудови (Московського патріархату) у самому центрі Херсонеського городища, що, на думку деяких археологів, шкодить древньому пам'ятникові.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути