chrome firefox opera safari iexplorer

24 листопада: це цікаво знати

24 листопада 2020 о 00:06

«Наша чудова українська врода, нагріта гарячим полуденним сонцем, навіва на думи насіння поезії та чар. Як пшениця зріє на ниві і складається у копи і скирти, так і воно, те насіння, запавши у серце й думку, зріє словесним колосом і складається у народні оповідання й легенди.»
Олекса Стороженко

У дохристиянські часи 24 листопада наші предки відзначали свято Долі. Дівчата цього дня ворожили та приносили жертви богам, прохаючи швидкого шлюбу та доброго чоловіка, а старші люди намагалися дізнатися, наскільки врожайним буде новий рік.

У народі 24 листопада казали, що Федір починає землю студити, тому цей день називали Студитом.

Вважали, що не варто 24 листопада грати весілля або влаштовувати сватання в цей день, – шлюбний союз буде нещасливим.

В цей день слід було обов’язково викинути посуд з тріщинами, щоб згідно з прикметами не впасти в бідність.

За церковним календарем 24 листопада вшановують великомученика Міну; мученика Віктора мученицю Стефаниди; мученика Вікентія; преподобного Феодора Студита, сповідника; блаженного Максима, Христа ради юродивого, Московського чудотворця; преподобного Мартирія Зеленецького; мученика Стефана Дечанського.

В церквах відбувається поминання всіх, в Україні голодом заморених.

Іменинники 24 листопада:

Віктор, Максим, Стефанія, Федір і Степанида.

24 листопада народились:

1806 – Олекса Стороженко – український письменник, етнограф, художник. Автор двотомного видання «Українські оповідання», в основі значної частини яких – народні перекази, анекдоти, прислів’я.

24 листопада відзначають:

  • День пам’яті жертв голодоморів.
  • День завоювання друзів.

Події 24 листопада:

1638 – в урочищі Маслов Стан ухвалена «Ординація Війська Запорозького Реєстрового».

1859 – Чарльз Дарвін опублікував «Походження видів», що є одним з найзнаменитіших творів в історії науки й основоположним у сфері еволюційного вчення.

1910 – у Севастополі розпочала роботу офіцерська школа авіації.

1918 – ескадра Антанти ввійшла до Севастополя.

1969 – Договір про непоширення ядерної зброї ратифікований у США та СРСР.

1994 – в Україні розпочала свою діяльність місія ОБСЄ.

2004 – Центральна виборча комісія України оприлюднила офіційні результати виборів Президента України. Переможцем було визнано Віктора Януковича. Протокол підписали 11 членів комісії, один із яких, Олександр Чупахін, підписав його з позначкою, що цей документ «не відповідає волевиявленню українського народу». Не підписали протокол троє членів ЦВК – Андрій Магера, Руслан Князевич і Ярослав Давидович.

Чи знаєте ви, що:

Про долю
Найчастіше доля в українців змальовувалася в образі жінки, панича або ж незнайомця. Щаслива доля була приємна на вигляд, чепурна, а лиха – заспана, запухла й неохайна.

Також, за народною уявою, кожна людина мала свою долю, що визначала її вік, добробут тощо. Інколи доля сприймалася не як божество, а як двійник людини. У народних оповідях говорилося, що у багатих і щасливих людей доля з’являється на її ниві та дбає про ведення всіх господарських справ. Доля ж убогої людини найчастіше байдикує, гойдається на верболозі або спить.

Отже, за всієї своєї вродженості та невідворотності, доля все ж залежала від характеру та здібностей людини. А ще люди вірили, що щасливу долю слід приймати з вдячністю, а не з погордою, бо інакше можна втратити її. Довідатися про долю можна було підслухавши розмови «віщих птахів». Разом із тим багато хто, зокрема молодь, охоче вдавалися до послуг різноманітних ворожбитів та ворожок, планетників, мольфарів тощо, власне, як і сьогодні.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути