chrome firefox opera safari iexplorer

20 листопада: це цікаво знати

20 листопада 2019 о 00:08

Кращою є набута вірою і заслугами слава глави держави, ніж та, що набута лестощами.
Георгій Кониський

У народі 20 листопада селянки починали прясти, але перед початком роботи обов’язково молилися святому Федоту. У нього попросили захисту і допомоги, адже саме Федот був відомий як покровитель жіночого рукоділля. Одночасно відзначали свято Федота-льодостава, оскільки водойми вже замерзали, і встановлювалася морозна погода. Селяни починали ходити на риболовлю, але одночасно остерігалися ожеледиці. Дорослі в цей день загадували дітям загадки про лід. Навіть казали, що Федот цього дня «сидить і землю студить».

Вагітні жінки 19 листопада мають поводитися доброзичливо і лагідно, проводити час у молитвах та роздумах про своє здоров’я, тоді дитина буде здоровою і щасливою. Все те, про що в цей день думає вагітна, за прикметами, переноситься на дитину. Не можна перекушувати на ходу вагітній жінці в цей день, – дитина буде неспокійною. Якщо вагітна жінка багато спить і лінується 20 листопада, то дитина буде такою же ледачою.

За церковним календарем 20 листопада вшановують мучеників у Мелитині; преподобного Лазаря Галісійського; преподобного Зосима Ворбозомського; знайдення мощей преподобного Кирила Новоозерського; мученика Феодота, корчемника; мучеників Меласипа і Касинію та сина їхнього Антоніна; мучеників Авкта, Тавріона і Фесалонікію.

20 листопада вшановується ікона Божої матері «Взиграніе», яка вважається однією з самих незвичайних і унікальних ікон хоча б тому, що на ній немовля Ісус зображується в русі, а не статично, як на більшості образів. Згідно з історичними даними, «Взиграніе» – «жіноча» ікона, яка представляє собою копію аналогічного візантійського образу і є чудотворною. У всякому разі, їй часто моляться жінки, які довго не можуть зачати дитину. Можна приходити до образу і парою, щоб молитися разом з чоловіком. Часто 20 листопада замовляється і молебень під назвою «Взиграніе». Особливо це стосується жінок, які повинні невдовзі народити дитину. Вважали, що в цьому випадку немовля буде здоровим і виросте міцним.

Іменинники 20 листопада:

Валерій, Кирило, Федір, Євген, Богдан, Федот.

20 листопада народилися:

1717 – Георгій Кониський – український письменник, філософ, церковний і культурний діяч. Автор віршів на релігійну тему, драми «Воскресіння мертвих», численних проповідей, курсу піїтики.

20 листопада відзначається:

  • Всесвітній день дитини.

Події 20 листопада:

1818 – Симон Болівар проголосив незалежність Венесуели від Іспанського королівства.

1886 – лондонське видавництво Ward Lock & Co прийняло рукопис першого оповідання Конан Дойла про знаменитого детектива Шерлока Холмса – «Етюд у багряних тонах».

1910 – початок Мексиканської революції.

1917 – своїм 3-м Універсалом Українська Центральна Рада проголосила УНР.

1943 – під охороною УПА на Волині почалася Перша Конференція поневолених народів Східної Європи та Азії, на якій оформлено політичну організацію – Антибільшовицький Блок Народів (АБН).

1945 – у Нюрнберзі розпочався трибунал над діячами Третього Рейху.

1959 – ООН прийняла Декларацію прав дитини.

1985 – випущена Microsoft Windows 1.0.

2003 – в Антарктиді знайдено лід віком 900 тисяч років.

Чи знаєте ви, що:

Свято – Всесвітній день дитини – виникло в середині минулого століття, а саме – в 1954-му році, коли Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй затвердила свою резолюцію № 836 (IX), рекомендувавши всім країнам відзначати цей день, починаючи з 1956-го року.

Спочатку дата святкування Дня дитини рекомендувалася виключно на розсуд кожної держави, яка визнає для себе доцільним відзначати цей день. Так, у колишньому СРСР, а зараз і в багатьох суверенних державах, виник Міжнародний день захисту дітей, який відзначається 1-го червня.

Пізніше, 20-го листопада 1959-го року прийняли «Декларацію прав дитини». Потім, в 1989-му році, також 20-го листопада всесвітнім співтовариством була прийнята «Конвенція прав дитини» та питання з єдиної для всіх датою святкування цього дня було вирішено само собою.

Тепер в офіційних документах Всесвітньої організації об’єднаних націй фігурує саме ця дата.

Метою святкування Всесвітнього дня дитини є привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованих на практичну реалізацію заходів щодо забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.

Актуальність проблем дитинства залишається високою, на жаль, і до сьогодні. Численні заходи та дії, навіть на законодавчому рівні, не в змозі повністю вирішити весь комплекс цих проблем, оскільки вони лежать швидше в моральній площині людського світогляду.

Однак завдяки постійним загальним зусиллям і заходам, що вживаються, йде успішне сприяння підвищенню активності у вирішенні безлічі з існуючих і виникаючих проблем нашого підростаючого покоління. (З сайту www.dilovamova.com).

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути