chrome firefox opera safari iexplorer

19 листопада: це цікаво знати

19 листопада 2020 о 00:05

І малими ділами можна заслужити милість Божу.
Володимир Мономах

У народі вважали, що з 19 листопада лід, який з’явився на річці, вже точно не розтане до самої зими. Цього дня аналізували природні явища і намагалися передбачити погоду на найближчі дні та навіть місяці: «Якщо цього дня сніг, отже зима буде сніжна – сприятлива для озимини, а якщо безвітряна – до морозів». У народі свято називали Павлом Льодоставом, оскільки погода у цей день була морозною, і ріки остаточно замерзали.

За церковним календарем 19 листопада вшановують святого Павла, патріарха Константинопольського, сповідника; преподобного Варлаама Хутинського; преподобного Луку, економа Києво-Печерського; святого Германа, архієпископа Казанського; преподобного Варлаама Керетського; мучениць Текусу, Олександру, Полактію, Клавдію, Єфросинію, Афанасію та Матрону; преподобного Луку Тавроменійського.

Іменинники 19 листопада:

Клавдія, Олександра, Павло, Анастасія, Мотрона.

19 листопада народилися:

1875  Катря Гриневичева  українська письменниця, громадська діячка. Автор збірки новел «Непоборні», повістей «Шоломи в сонці» та «Шестикрилець».

1913 – Герман Троїцький – український біохімік. Засновник Кримської біохімічної школи.

19 листопада відзначають:

  • День працівників гідрометеорологічної служби України.
  • День скловиробника.
  • Всесвітній день чоловіків.

19 листопада  День пам’яті Петра Дорошенка

Петро Дорошенко (1627–1698) – визначний український державний, політичний та військовий діяч, гетьман України (1665–1676). Провів ряд важливих реформ, створив постійне 20-тисячне військо, встановив на українському кордоні нову митну лінію і почав карбувати власну монету. Стратегічною метою всієї внутрішньої і зовнішньої політики – було об’єднання під своєю владою Лівобережної і Правобережної України.

Події 19 листопада:

1916 – імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф I надав автономію Східній Галичині.

1921 – декретом Ради Народних Комісарів УРСР був створений Укрмет – центральна метеорологічна служба республіки. Цей день відзначається, як День працівників гідрометеорологічної служби України.

1942 – почався контрнаступ радянських військ під Сталінградом, під час якого було оточено 22 німецькі, італійські та румунські дивізії (понад 330 тис. солдатів і офіцерів).

1989 – з цвинтаря концтабору біля с. Кучине Пермської області (Росія) на Байковому кладовищі м. Києва перепоховано тлінні рештки членів Української Гельсінкської групи: Василя Стуса, Юрія Литвина, Олекси Тихого.

1997 – почалася експедиція міжнародного екіпажу на борту американського космічного човна багаторазового використання «Колумбія», у якій разом із космонавтами з США та Японії брав участь перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

Чи знаєте ви, що:

Про Петра Дорошенка

Після зречення гетьманства Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був В’ятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт, зараз це село Ярополець Волоколамського району Московської області (135 км від Москви) помістя, 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він помер і був похований 9 листопада 1698 року.

Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова.

За клопотаннями російського поета, на могилі гетьмана відновили каплицю, побудовану відразу після його поховання і пізніше зруйновану. Цю другу каплицю було знищено більшовиками у роки Другої світової війни. Втретє каплицю було поновлено за кошти російських благодійних фондів та за допомогою регіональної громадської організації «Земляцтво», вихідців із Хмельницької області.

«Рідна країна»

На фото – Бастіон Петра Дорошенка (Чигирин).

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути