chrome firefox opera safari iexplorer

20 березня запрошуємо на толоку біля Мазепинської вежі Києво-Печерської лаври

16 березня 2017 о 11:20

У понеділок, 20 березня 2017 року, з нагоди дня народження відомого українського військового, політичного та державного діяча Івана Мазепи та Всесвітнього дня Землі Національний Києво-Печерський  історико-культурний заповідник та Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» запрошують на толоку та презентацію проекту відновлення Мазепинської вежі і створення в ній Музею Івана Мазепи.

Захід розпочнеться о 15:00 за участю відомих громадських та політичних діячів, діячів культури.

Збір біля пам’ятного знаку Тарасу Шевченку на території заповідника.

Довідково

Мазепинська вежа знаходиться в південно-східній частині фортечних мурів Києво-Печерської лаври. Зведена вона на кошти Івана Мазепи у 1689 році. Спочатку вона була задумана як невелика хрещата церква з однією банею. Але незабаром після побудови вежу-церкву було перетворено на палату, де свого часу жив Іван Мазепа.

Архітектура споруди має подібність з Церквою Всіх Святих – вона безстовпна, п'ятикамерна, має форму рівноконечного хреста, чим нагадує українські дерев'яні церкви. Її стіни утворюють чотири п'ятигранні виступи, які підтримуються контрфорсами. Триповерхова споруда займає площу 220,5 м², обсяг – 3010 м³.

На другий ярус вежі можна було потрапити з фортечних мурів, а після перебудови вхід було влаштовано з першого ярусу. Свого часу з цієї вежі вартували підступи ворогів до східної частини фортечних мурів. У випадку облоги з вежі можна було вести фланкуючий вогонь.

Мазепинська вежа зберегла свої основні архітектурні риси до нашого часу, хоч від первісного вигляду інтер'єру не залишилося майже нічого.

«Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути