chrome firefox opera safari iexplorer

22 березня: це цікаво знати

22 березня 2021 о 00:03

«Вона прийшла, бруньками зацвіла, Всю Україну барвами убрала. І сонце березневе засіяло…»
Юрій Титов

За церковним календарем 22 березня вшановують 40 мучеників, закатованих за віру в Севастійському озері, мученика Урпасіана, святителя Кесарія, правовірного Тарасія.

У народі 22 березня називається Сорок Святих і вважається, що сорок мучеників є покровителями всякої птиці.

Колись у цей день матері випікали з тіста сорок «жайворонків» і віддавали дітям, щоб вони закликали птахів з вирію. Завбачливі господарі вже починають готувати збіжжя для ранніх зернових. Однак завантажувати себе роботою не варто, бо, за різними легендами, сорок мучеників можуть і не пробачити тих, хто цього дня занадто багато працює.

Що ж до погоди, то підмічали, якщо буде тепло, то тепло буде протягом наступних сорока днів, а якщо холодно – чекай сорок вранішніх приморозків.

Сорока мученикам традиційно молилися за благополучне повернення чоловіків з війни.

Іменинниками 22 березня є:
Микола, Леонтій, Ілля, Тарас, Валерій.

22 березня народились:

1842 – Микола Лисенко – композитор, основоположник української класичної музики, піаніст, педагог, хоровий диригент, громадський діяч. Основні твори: опери «Різдвяна ніч», «Утоплена», «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка», «Енеїда», «Ноктюрн» та ін.

1895 – Іван Ле (Іван Леонтійович Мойся) – український письменник. Автор творів «Роман міжгір’я», «Наливайко», «Хмельницький», «Юхим Кудря».

1914 – Василь Степанченко – український авіабудівник, Герой Соціалістичної Праці, лауреат Державної премії України. Генеральний директор Київського авіаційного заводу (нині завод «Авіант»).

22 березня святкують:

  • Всесвітній день водних ресурсів.
  • Сорок севастійських мучеників.

Події 22 березня в Україні:

1654 – До Москви прибуло посольство Богдана Хмельницького для визначення статусу запорізьких козаків у складі Росії. Переговори завершилися підписанням Московських статей.

1710 – Цар Петро I заборонив «великоросам докоряти малоросам за зраду Мазепи».

1941 – Чорнобиль (Київська область) отримав статус міста.

2000 – Біля острова Зміїний у Чорному морі українські прикордонники затопили турецьку рибальську шхуну.

2000 – У Києві відкрита центральна синагога.

Події 22 березня:

1675 рік – Король Англії Карл II засновує Королівську обсерваторію в Грінвічі. Меридіан, що проходить через обсерваторію, був прийнятий за точку відліку довготи.

1882 рік – конгрес США заборонив багатоженство.

1888 рік – у Лондоні представники дванадцяти футбольних клубів утворили найстарішу у світі Англійську футбольну лігу.

1894 рік – Проведено першу хокейну гру за Кубок Стенлі.

1895 рік – У Парижі Огюст і Луї Люм’єр провели демонстрацію кінофільму для спеціально запрошеної публіки. Цей день вважається початком публічної демонстрації кіно.

1904 рік – У лондонській газеті «Іллюстрейтед Міррор» вперше у світі опублікована кольорова фотографія.

1907 рік – У Лондоні з’явилися перші таксі з лічильниками.

1957 – Американська асоціація лікарів заявила, що сигаретний дим викликає рак.

Чи знаєте ви, що:

До Азовського моря добре підходить народна приказка: «Маленький, але важненький». В 11 разів менше від Чорного моря, з середньою глибиною 6 м (найбільша – 13 метрів), воно дає в 6 разів більше риби.

Через невелику глибину моря сонце може добре прогрівати його, а сонячне світло дає життя численним рослинам у воді й на дні моря. Крім цього, поживу, потрібну рибам, збільшують води Дону й Кубані, що течуть по родючих землях.

Великі запаси корму споживають не тільки ті риби, що живуть в Азовському морі, сюди приходять на «випас» і риби з Чорного моря. Таким чином, Азовське море стає наче пасовищем для риб.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути