chrome firefox opera safari iexplorer

Яка погода на Теплого Олекси, таким буде й Великдень

30 березня 2017 о 11:05

За українським обрядовим календарем 30 березня – День святого Олексія, чоловіка Божого, Теплого Олекси — у народі.

«Олексій, чоловік Божий, зиму нанівець зводить», – говорили у давнину. І 30 березня — вже повністю весняний день.

Якщо на Теплого Олексія 30 березня подме теплий вітер — буде літо тепле й мокре, якщо ж сніг, мороз і вітер — літо буде холодне, а якщо пройде дощ — все літо буде дощове.

Саме на Олексія дістають пасічники свої вулики і випускають бджіл. Вважали день Олексія своїм також риболови і мисливці, оскільки на Олексія «Щука хвостом лід розбиває», а ведмідь прокидається від зимівлі.

За стародавнім віруванням, на теплого Олексу вівсянка співає свою першу в цьому році пісеньку — це одні з перших звуків весни.

У цей час журавлі повертаються з вирію, тому люди всіма силами прагнуть затримати цих пернатих, оскільки гніздо цього птаха приносить будинку щастя. Відповідно до фольклорних переказів, журавель «відповідальний» за лад і згоду між птахами. Існує повір’я, що якщо діти кинуть на землю червоний пояс або хустку, то журавлі далі не полетять, а кружлятимуть над тим місцем, де пояс лежить, і потроху спускаються до землі. Цей звичай має назву — «перев’язування дороги червоним поясом».

Якщо ж у цей день дівчина зустріне лелеку – має впасти або присісти додолу. Тоді, за повір’ями, перед нею швидко стане суджений.

Від цього дня кажуть: “Журавлі прилетіли і полудень принесли”: день стає довшим і людині, яка працює, треба вже, опріч сніданку, обіду та вечері, ще й полуднувати.

Лисиці на Олекси переселяються зі старих нір у нові. Кажуть, що у перші три дні свого переселення вони сліпі й глухі: “ходять, як у мареві: їм кури сняться”. Прокидаються лисиці зі свого “курячого марева” тоді, коли їх починають клювати ворони.

В цей день ворон купає своїх дітей і відпускає їх на волю, у самостійне життя. Крук благословляє дітей, щоб чесно в світі жили, щоб крук крукові очі не довбав.

Дівчата колись вірили в те, що як на Теплого Олекси подарувати жебракові сорочку, не забаряться старости. Вони шили й вишивали потай від матерів і, входячи в церкву, вручали біднякам дарунки. А ще напередодні Теплого Олекси йшли ввечері на леваду, де росла стара верба, та із заплющеними очима виламували гілочку. Якщо вона виявлялася рівною і довгою, майбутній чоловік буде високим і струнким. Ту гілочку вдома освячували і у церкві намагалися торкнутися нею хлопця, який подобається. Якщо вдавалося дрібочку верби кинути йому в їжу або підкласти під подушку, неодмінно засватає.

Народні прикмети

  • Які на Олексія струмки (великі чи малі), така і пройма (розлив).
  • Тепла сонячна погода віщує врожай на хліб і багаті рої.
  • Якщо ранок ясний, рої будуть виходити ранками, а як вечір ясний, рої будуть виходити вечорами.
  • Великі струмки снігу, що розтанув, передвіщають мокре літо.
  • Якщо на теплого Олекси бджоли зроблять перший обліт, буде добрий медозбір.
  • Хмари пливуть швидко і високо — до гарної погоди.
  • Яка погода на Олекси, то така і на Великдень буде.

За матеріалами сайтів ОГО та news24.if.ua

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути