chrome firefox opera safari iexplorer

25 квітня: це цікаво знати

25 квітня 2020 о 00:06

Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...
Микола Трублаїні

У народі вважають, що з 25 квітня стає значно тепліше, земля прогрівається, сохне, тому що «Василь землю парить». Наші пращури спостерігали за вербою: якщо вона до цього дня розпушилась – сильного холоду уже не буде.

З цього дня масово вилітають джмелі, літають бджоли. Виходять з барлогів ведмеді. Сонячний день і холодний ранок 25 квітня – літо буде посушливим і неврожайним.

Наші пращури говорили, що 25 квітня треба обов’язково заговорити воду, щоб потім пити її та зміцнювати здоров’я. Вважали, що цією водою потрібно вмиватися по середах.

За церковним календарем 25 квітня вшановують преподобного Василія, сповідника, єпископа Парійського; священомученика Зинона, єпископа Веронійського; преподобного Ісаака Сиріна, у Сполеті Італійському; преподобних мучеників Міну, Давида та Іоана; преподобну Анфусу, діву; преподобну Афанасію, ігуменью та Муромську і Белиніцьку ікони Божої Матері.

Іменинники 25 квітня:
Давид, Іван, Анфіса, Афанасія, Зенон.

25 квітня народились:

1900 – Вероніка Черняхівська – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.

1907 – Микола Трублаїні (Трублаєвський) – український письменник, автор творів для дітей та юнацтва – «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».

25 квітня відзначають:

  • Всесвітній день боротьби проти малярії.
  • Міжнародний День ДНК.

Події 25 квітня:

1719 – вихід в Лондоні першого видання роману Даніеля Дефо «Життя і дивовижні пригоди Робінзона Крузо».

1953 – утворено Київське вище інженерне радіотехнічне училище ППО (КВІРТУ ППО).

1956 – у СРСР скасовано закон 1940 року, який карав в’язницею за прогули.

1994 – указом Президента України було створено Національну раду з питань телебачення і радіомовлення.

Чи знаєте ви, що:

Після виникнення друкарської машинки, секретарями почали наймати жінок. За хвилину вони повинні були набирати близько чотирьох сторінок. Стенографію робили зі швидкістю 40 слів на хвилину. Також вимогами були володіння іноземними мовами і навички спілкування з людьми. У наш час секретарі можуть виконувати різні функції. Наприклад, відповідати на телефонні дзвінки, працювати з оргтехнікою, приймати листи або бути адміністратором.

Цікаво, що перші курси, на яких почали проводити підготовку секретарів як професіоналів, стартували в Україні в місті Харків. Сталося це в 1868 році. Пізніше подібні курси з’явилися в Америці, Англії та Франції.

Нині ця професія входить до п’ятірки найбільш затребуваних.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути