chrome firefox opera safari iexplorer

22 травня: це цікаво знати

22 травня 2019 о 00:05

Як умру, то поховайте

Мене на могилі

Серед степу широкого

На Вкраїні милій.

Щоб лани широкополі,

І Дніпро, і кручі

Було видно, було чути,

Як реве ревучий.

Тарас Шевченко

У народі 22 травня вшановували «весняного» Миколу чудотворця і говорили: «У кожному році два Миколи: на першого не буває холодно ніколи, а на другого не буває тепла ніколи».

В Україні Микола Чудотворець є одним з найшанованіших святих. Адже він покровитель не лише мандрівників і мореплавців, а й землеробів. І тому господарі за погодою на Миколая вгадували майбутній врожай. «Якщо на Миколу піде дощ, буде врожай на озимину», хоча «Від Миколи до літа ще має бути дванадцять приморозків, якщо ж їх не дай Бог не буде, це означатиме неврожайний рік».

За церковним календарем 22 травня вшановують преподобного Ісайю; мученика Христофора; преподобного Шіо Мгвімського.

Згадують перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая з Мир Лікійських до італійського міста Бар.

Вперше це свято було встановлене папою Урбаном ІІ в ХІ сторіччі, а до українського церковного календаря воно було введене митрополитом Єфремом наприкінці того ж віку.

22 травня народились:

1840 – Марко Кропивницький – український письменник, драматург, театральний актор. З ім’ям М. Кропивницького пов’язані створення українського професійного театру й наступний етап розвитку реалістичної драматургії.

1879 – Федір Кричевський – український художник і педагог, один з засновників і перший ректор української Академії образотворчого мистецтва.

1920 – Микола Гринько – український кіноактор. Фільми: «Тарас Шевченко», «Андрій Рубльов», «Солярис», «Ати-бати, йшли солдати…», «Двадцять днів без війни», «Сталкер», «Ярослав Мудрий», «Пригоди Буратіно» та ін.

1941 – Микола Олялін – український кіноактор («Визволення», «Назад дороги нема» та ін...).

Іменинники 22 травня:
Микола, Христофор, Ісайя.

22 травня відзначають:

  • Міжнародний день біологічного різноманіття.

Події 22 травня:

1861 – Тараса Шевченка перепоховано в Каневі на Чернечій горі.

1919 – у Києві в церкві святого Миколая відправили перше богослужіння українською мовою, через що цей день «неофіційно» став днем народження Української Автокефальної Православної Церкви.

1931 – розпочала свою діяльність Українська академія аграрних наук.

1936 рік – почався перший чемпіонат СРСР з футболу.

1960 рік – стався найсильніший у 20 столітті землетрус силою 9,5 балів за шкалою Ріхтера – в Чилі.

1979 – похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі у Львові вилився у масову акцію протесту.

1995 – у Львові було створено Всеукраїнське педагогічне товариство імені Григорія Ващенка.

1998 – у Києві на Аскольдовій могилі освятили греко-католицьку церкву святого Миколая.

2009 – СБУ порушила кримінальну справу за фактом геноциду в Україні 1932–1933 років (за ч. 1 ст. 442 Кримінального кодексу України – «Геноцид»).

Чи знаєте ви, що:

Британські вчені знайшли на дні Чорного моря єдину в світовому океані підводну річку. Це відкриття зробили вчені з університету англійського міста Лідс, які проводили дослідження на місці.

Вони з’ясували, що довжина річки становить 37 морських миль, ширина – більше півмилі, а швидкість течії води – 4 милі на годину (близько 7,5 км на годину). Було також відзначено, що річка переносить колосальні обсяги води – 22 тис. кубічних метрів на секунду. Якщо б ця річка перебувала на суші, то, мала б шосте місце в світі за цим показником.

Водний потік утворений проникненням через протоку Босфор більш солоної води Мармурового моря в менш солоне середовище Чорного моря. Таким чином, вода в річці відрізняється високою концентрацією солі.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути